Новините днес

За кино с… Бранимир Събев

Бранимир Събев е на 35 г. Роден е в гр. Свищов, но живее в София от вече близо десетилетие. Автор е на 4 страхотни сборника с разкази в жанрове като ужаси, фентъзи, фантастика – точно в тази последователност. Има куп публикации и литературни отличия, основател и председател е на литературния клуб „LAZARUS”, който е събрал на едно място писатели, творящи в праведния жанр на хоръра. Негов е и книжният блог “The Dark Corner”, където освен негови ревюта на книги, бихте могли да прочетете много добри разкази от български автори. Както казва самият той „Живея, за да пиша, пиша, за да живея”. Бранимир обича да чете Лъвкрафт, Геймън, Абъркромби, Казандзакис, Чарлз Буковски, Джон Конъли, Томас Харис и др.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
 Е, винаги си е по-хубаво в кинозалата – озвучението, екрана, пуканките, колата и най-вече: атмосферата. Щом вляза в киното и ме лъхне аромата на току-що приготвени пуканки, имам чувството, че се прибирам в свой дом, където не съм стъпвал много отдавна.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Мисля, че това беше „Индиана Джоунс и Храмът на Обречените”. Заведе ме по-голямата ми сестра. Някои моменти ме стреснаха, но като цяло много ми хареса и се забавлявах.

3. Имат ли българите кинокултура?
Аз самият не притежавам такава, тъй че не се наемам да отговоря на този въпрос  .

4. А какво мислиш за българското кино?
Има и някои хубави филми, които стават.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино? 
Бъртън с Джони Деп.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Оу, не знам, честно казано, не се наемам да кажа. Харесвам доста режисьори, нямам любимец.

7.  Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Пфу, бая са – всички по романите на Дан Браун, Криминале, Селото, Кей Пакс, Пощальонът, Интерстелар, Американски Графити, Телма и Луиз, Нимфоманката на Триер, Гадни Копилета, Няма място за старите кучета, В като Вендета, 12 маймуни… Когато един филм ми е тъп и скучен, той си остава такъв, без значение колко голяма е камарата от идиоти, които ахкат и припадат по него.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Не, никога.

 9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Дано не се стига дотам. Иначе три няма да ми стигнат – ще трябва да са поне триста, хахаха! И все пак, винаги предпочитам да гледам нещо ново, което не съм гледал.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
С огромно удоволствие бих заместил бате Арни в почти всичките му филми. Не че ще изиграя ролята по-добре – в никакъв случай! Обаче ще ми бъде голям кеф.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.