Новините днес

За кино с… Рада Петрова

Тя е млада, красива и амбициозна, учи PR в Софийския университет и благодарение на нея се сдобиваме първи с много от изданията на „Егмонт България“, които ревюираме в секцията „Книги“. Рада работи като специалист маркетинг и реклама в издателството и досега не се е оплаквала, че досаждаме за новите книги по Star Wars или по другите франчайзи на „Дисни“. Оказва се обаче, че Рада обича и киното, а за нея „Трепни“ на Цеца Величкович е престъпление. За нас също.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Много зависи – за съжаление напоследък рядко харесвам филмите, които мога да гледам на голям екран и затова предпочитам свободата да мога да си пусна каквото си искам вкъщи. От друга страна обаче нищо не може да се сравни с изживяването в киното, където може да ти се случи някой да си пусне „Трепни“ на Цеца по време на най-драматичния момент в „Логан“, дете да изсипе пуканките си в краката ти още в началото на филма, или пък да слушаш коментари от типа на „Оф, мило, ти на мен защо не ми купуваш такива букети?“ на висок тон. Шегувам се – и двете имат своите предимства, така че всичко зависи от конкретния случай.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/-а на голям екран?
Адски безумно е, че се сещам за този филм, тъй като няма абсолютно никакъв начин това да е първият път, в който съм гледала нещо на голям екран, но… „Вики, Кристина, Барселона“. Нямам представа защо – може би ме е скандализирал много предвид това каква е била възрастта ми през 2008 г. 

3. Имат ли българите кинокултура?
Не се чувствам достатъчно компетентна да отговоря на този въпрос еднозначно, но ми се струва, че положението е подобно на това, което се случва с музиката и литературата – масовият зрител/читател/слушател търси нещо бързосмилаемо, което да не го напряга излишно и за което да е забравил не повече от две минути след неговия край, а това е меко казано тъжно… И не се отнася единствено до България.

4. А какво мислиш за българското кино?
Не съм голям фен – не знам как не им писна да правят само филми за прехода и защо трябва Асен Блатечки да играе една и съща роля в осем различни ленти всяка година… Естествено, преувеличих малко и винаги има изключения, но като цяло старите са ми много по-забавни.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Копола с Пачино за-ви-на-ги!

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Определено Станли Кубрик с уточнението, че макар вече да не е сред живите, той би могъл да се причисли към „съвременните“ режисьори, погледнато в малко по-широк спектър. Не се сещам за друг, който да ме е изумявал до такава степен с работата си.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Веднага се сетих за „Криминале“, макар и да не бих казала, че го ненавиждам. За мен това е един прехвален филм, който наистина исках да харесам, а в крайна сметка почти успя да ме откаже от Тарантино преждевременно. Всъщност филмът, който наистина ме побърква, а всички „разбирачи“ харесват, е „Психо“ на Хичкок… Явно просто не го разбирам.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Не мисля. Не бих си причинила доброволно повторно гледане на филм, който не съм харесала поначало, но за сметка на това гледам любимите си поне веднъж годишно и всеки път откривам нещо ново във всеки от тях.

9. Кои са трите филма, които би взел/-а със себе си в изолирана среда?
Ох, много труден въпрос… Днес бих казала „Портокал с часовников механизъм“, „Кафе и цигари“ и „Две димящи дула“, като третият е колкото да не се застрелям след първите два.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Не се сещам за героиня от филм, която да харесвам дотолкова, че да искам да заменя актрисата, която я играе, но пък не бих отказала да се превъплътя в ролята на Ария Старк от „Игра на тронове“.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.