Новините днес

Защитники / Защитници

Преди да започна с ревюто, бих искал да уточня, че не намесвам никакви политически възгледи, няма никаква политическа основа и не ме интересува дали харесвате или мразите Русия. Целта на това ревю е само и единствено филмът и нищо друго. Както знаете, това е сайт за седмото изкуство, а не политически пропаганди и някакви долни интриги или конспирации.

Когато реших да гледам руските отмъстители, вече бях изгледал всички трейлъри на филма. Знаех, че това ще е филм копи-пейст на Марвълските „Отмъстители” с идеята за руски блокбастър и именно поради тази причина предпочетох да го гледам в домашни условия, с една купа пуканки и доволно разположил се на дивана. Още на ниво трейлъри си личаха заемките от персонажите на Марвъл и мешаната салата, в която са ги превърнали руснаците. Но наистина не очаквах да е чак толкова копирано от американските „Отмъстители”. Всеки от персонажите, дори лошият, Август Куратов, е заемка от комиксите. Това е напълно нормално до голяма степен, защото в Русия (както и у нас) нямат такъв тип комиксова култура, каквато имат западняците. Да, те имат собствени персонажи, но те са изцяло детски, а не с по-широка насоченост. Очевидно, както и тук, се е наложила вярата, че тези неща са само за деца. Добре. Тогава възниква въпросът – защо руснаците, аджеба, се бутат в това? Отговорът най-вероятно се крие някъде из политическите интереси и опитът на Русия да покаже, че може да прави холивудски филми, не по-зле от самите американци. Честно казано нямам желанието да задълбавам в това.

И така, да започваме с по-интересната част от ревюто. Рашън Авенджърс… Асембъл! Ще ви го напиша и на руски. Кхъм-кхъм… Защитники, собираются!

Историята накратко (защото няма нищо, което да се каже за по-надълго), разказва за група от хора, които, след промяна на ДНК-то си, придобиват суперсили. Неприятното изживяване за тях започва още през Студената война, а отговорно лице за проекта, който протича под лозунга Програма „Патриот”, е бъдещият злодей във филма Август Куратов (Станислав Ширин). Той започва да разработва експеримента, но не успява да се справи и бива изместен от Виктор Добронравов (не, сериозно ли точно такова име?). Паралелно с генните експерименти, Куратов е разработвал програма „Модул 1” (да, звучи като „Марк 1” на Тони Старк от „Железният човек”), която може да контролира всякаква електрическа техника (тостери, печки, микровълнови фурни, грилове и сешоари). За съжаление на Куратов, неговият конкурент се справял блестящо и добронамерено продължавал програмата по план. Дори работата му, за разлика от тази на Куратов, вървяла чудесно. Реализирал успехи в създаването на свръххората и реално, супер силите на Защитниците са негово дело, което значи, че те се явяват негови добронамерени чада. В изблик на завист, Куратов компрометира Виктор и открадва всичките му разработки. Август започва собствени тайни експерименти, което, както споменават във филма, причинява десетки човешки жертви. След като е разкрит, Август, явно воден от едната си мозъчна клетка, която го е водила през всичките му експерименти, се скрива в лабораторията за генно инженерство, която предварително минира. Следва експлозия и за съжаление на Куратов, нещата се объркват и той бива облъчен от радиация, благодарение на която придобива…плешива грозна мутра и свръх сила. Общо-взето се получава нещо като Квазимодо на стероидна диета.  Оттук нататък правителството решава да асемблира вече създадените свръххора и да сформира отряда от отмъстители, които ще победят Авгус Куратов. Дрън-дрън, това е общата идея на филма.

Но все пак, нека спомена и кои всъщност са Защитниците:

Арсус (Антон Пампушний) е Човекът-звяр, с ненадмината физическа сила и способност да се превръща в мечка. Допълнително ъпгрейднат е с картечница и обича да разкъсва врага на парчета. Мечка с картечница-абсурдно звучи, абсурдно и изглежда, особено когато е в пълната си форма. Хубаво е, че Леонардо Ди Каприо не участва във филма, защото нямаше да му е никак приятно.

Кан(Санжар Мади) е Човекът-вятър, майстор на бойните изкуства и хладните оръжия, с нечовешка скорост и гъвкавост.

Лер (Себастиан Сисак Григорян) е Човекът-земя, способен да манипулира земната повърхност, да издига скали и да мести цели купчини канари, скалички и по-малки камъчета.

Ксения (Алина Ламия) е Невидимата жена – може да става невидима, когато се намокри (тоест никога не знаеш къде ще й се окаже пръста, ако сте заедно под душа). Владее и бойни изкуства.

Ако трябва да бъда честен, филмът ми хареса откъм ефекти, но само до някаква степен и то на съвсем минимално ниво, защото на места наистина са много зле. Явно бюджетът от около 5 милиона долара се е оказал твърде малко. Актьорите, подбрани за ролите, са подобаващо красиви, особено жените, а битките са наистина силни… но само на моменти. Хореографията на бойните сцени на места изглеждаше много пресилена и изсмукана от пръстите. Ситуациите в тях напомнят на умишлено поставени сцени, а не на естествено случващи се събития.

Смисъл във филма не съм се и опитвал да търся, защото наистина няма такъв. Честно казано, това е нещо, създадено без никаква ясна основна представа в сюжета си, освен да бъде отговор на американските комиксови филми от която и да е вселена. Този филм съществува изцяло и само заради ефектите, които в повечето време дори не струват. Дупките в сюжета са отчайващо много, личните и драматични истории на героите са много сухи и изкуствени, а актьорската игра е страшна за гледане, защото граничи с абсурдното. Също така не ми харесва, при това никак, че наистина всичко е копирано от американските комиксови персонажи.

Злодеят във филма Август Куратов е почти точно копие на Иван Ванко от „Железният човек 2″. Случайност? Не мисля! С тази разлика, че костюмът на Куратов изглежда евтин и все едно сглобен от крадено от капаците на канализацията желязо.

Кан, войнът на бойните изкуства, (руската Светкавица) пък на външен вид е почти едно към едно със Зимният Войник а.к.а. Бъки Барнс.

Човекът-пухкав мечок  трябва да е мускулите на бандата, което автоматично го причислява към хълкоподобно създание. Още повече, че и Арсус, както е името на Мечо, също търпи трансформация, при която му се късат тениските, но не и панталоните. Абсурден образ по всички параграфи. Още по-зле изглеждаше с тежка картечница на гърба. Реално Марвъл отново имат персонаж, който е мечок. Неговото име е Майор Урса и е част от Вселената на Хълк. Интересното е, че в комикса името на Урса е Михаил Урсус и е роден в Благовешченск, който е град в Русия.

Лер, който може да хвърля камъни по лошите, може би е единственият персонаж, който е с някаква собствена идея като персонаж ( да ме прощават хората, които разпознаят оригиналният марвълски образ). Не е като Нещото от „Фантастичната Четворка”, не е като Тор и определено не е и човекът-мравка (или мравката-човек).

Ксения е единствената, която успя да възбуди интрересът ми в целия филм. Дори бих казал буквално в някои моменти. За съжаление обаче, тя е директно взаимствана от „Фантастичната Четворка”, защото може да става невидима и използва бойни изкуства.

В интерес на истината, ако до този момент смятате, че идеята ми е да плюя по филма, без да обърна внимание на плюсовете му, то сте почти прави. Филмът не струва. Отвратителна липса на сюжет, буквално откраднати образи без собствена идея и на места толкова лоши ефекти, че просто нямаше как да си изкривя душата да харесам подобно нещо. Добре, може би само кадрите с разрушена Русия ми допаднаха. Филмът е толкова лошо приет в родината си, че търпи критики в почти всяко едно известно тяхно издание. Краят на филма остава отворен с идеята за продължение, дори има и афтър кредит сцена, която може би се опитва да тийзне втори филм, но мен лично дълбоко ме съмнява да се пръкне втори филм за тези люде.  Бих искал да отбележа и неприятната езикова бариера, която усещах през цялото време. Гледах филма на руски, което си е оригиналният език, но честно казано през цялото време очаквах да започнат да говорят на английски. Сама по себе си идеята предразполага за друга реч.

Не бих искал да поставям някакви граници на избора ви, но наистина филмът не си струва. Ако харесвате руско кино, то този филм не е за вас. А и съм убеден, че няма да ви хареса.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.