Новините днес

Baywatch / Спасители на плажа

За любовта към буя и още нещо …

 По-удачен от този случай да използвам „мокър сън” едва ли скоро ще ми се отдаде. Разпръскващият сексапил  по целия свят  от далечната 1989 година сериал „Спасители на плажа” се превърна в една от най-гледаните и най-широкоразпространени телевизионни поредици за всички времена. Първия и абслютно неуспешен опит да бъде пресъздаден на голям екран през 2003-та със „Спасители на плажа – Хавайска сватба” толкова занижи очакванията към тазгодишния филм, че морското дъно да бяха изкопали, пак щяха да се справят по-добре.

 Настоящата екранизация на попкултурния феномен „Спасители на плажа“ обаче е свежа, приятна, ненатрапчива, сексапилна и със сигурност е далеч по-интензивно усещането да гледате плътен, червен мокър бански на голям екран, отколкото вкъщи. Или на Царево.

Мич Бюканън този път е Дуейн „Скалата” Джонсън – по-голям от океана, по-мокър от медуза на мокър пясък и по-загорял от абитуриент в монтанско. Ако 90-тарското ви Аз си мислеше, че по-хубаво от Дейвид Хаселхоф няма как да стане, вижте тестостероненото чудовище, родом от Калифорния, с усмивка от захарен памук и трапчинки като шупли на крем брюле. Макар и да губеше със сребърен гол в продълженията от Трите Хикса в класацията за мъжественост от времето на WWE (или просто кеча), то Скалата в „Спасители на плажа” е синът на Нептун и Аполон, роден от морската пяна. Изборът на останалия актьорски състав е сравнително посредствен, с Кели Рорбах в ролята на глуповатата блондинка Си Джей. Не, че Кели не е изключителна, за това свидетелства и краткотрайната й връзка с ловецът на модели Леонардо ДиКаприо, но оргиналната Си Джей на Памела Андерсън даде много повече отпор на гравитацията, отколкото младата Кели. Сцените, в които Памела тичаше от наблюдателния пост към брега, са вече увековечени за поколенията,а и няма младеж по цялото земно кълбо на възраст от 7 до 17 години, който поне веднъж не е викал в съня си „Тичай, Си Джей, тичай.

Образът на Саманта, в ролята екзтичната Илфенеш Хадера, която уж трябва да е дясна ръка на Мич, е плах, неразвит, скучен и дори неуместната целувка между двамата командири изглежда като излязла от нескопосан тийнейджърски филм от източна Европа. Също толкова неуместен и неразвит е образа на Рони, в ролята Джон Бас (познат основно от „Comedy Central“), който уж трябваше да е нърда в отбора, но няма никакво поле за интелектуална изява. За сметка на това героят му свършва добре (мога само да гадая дали едновременно или не) със Си Джей. А тя му прави закуска. Предполагам в момента му се издига бюст-паметник пред някое техническо средно училище.

Зак Ефрон влиза в образа на напет и рус, с външен вид-мечта за хитлеровата младеж юнак, с два златни олимпийски медала и абсолютно нагъл идиот, чиито номера не вървят пред лейтенант Мич (Mitch Buchannon not a single fuck was given since 1989). Героят на Зак Ефрон е символ на провала, прошката, втория шанс, провала и отново прошката, нещо като „Изкуплението Шоушенк for dummies“.

Съмър на Никол Егерт е приятно пресъздадена от Александра Дадарио („American Horror Story“, „Percy Jackson“). Изключително приятен образ, добре изиграна роля на киселата хубавица. Само комплименти за Дадарио по отношение на актьорската игра, чието качество очевидно е било необходимо, но незадължително условие на кастинга.

„Лошият герой” във филма е Виктория Лийдс, материализирана в приятните извивки на Приянка Чопра, която за огромно съжаление, така и не се съблече по бански до края на филма. За сметка на това като истински етнически мафиотски бос поръчваше хора хладнокръвно, разпростраяваше дизайнерска синтетика и пиеше отлежало малцово уиски. Смъртта й беше хем грандиозна, хем нелепа, но ще ви спестя спойлера за този своебразен апогей на филма.

Хуморът на моменти напомня „Един не тъп американски филм”, „Американски пай” и зората на Адам Сандлър, но е толкова добре поднесен, че дори не прави чак такова лошо впечатление.

Най-ценното качество на филма (освен трапчинките на Скалата) е невероятната самоирония на продукцията. Препатки към външния вид на актьорите, споменаване на факта, че „спасителите на плажа да разгадават сложни криминални мистерии звучи като част от тъпо телевизионно шоу”, и честия въпрос „Не ви ли се струва, че Си Джей тича някак на забавен каданс?”

Не слушайте онези, които ще ви кажат, че „Спасители на плажа” е загуба на време. Първо, не участва Том Круз – а и как би могло? Ръстът му не предполага дори ходене на аквапарк. Второ, филмът е свеж, има тичане на забавен кадър, червени бански с недозакопчани ципове, тен, пясък, урок по анатомия в морга, екшън. Приянка Чопра в тясна рокля и червено червило. Може би не е редно да доведете деца до 7 години, тъй като не моргата е най-удачния начин да се зпаознаят отблизо (наистина, отблизо) с мъжката анатомия. С две думи – отивайте на Спасителите и айде вече го капарирайте това море на Ахтопол!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.