Новините днес

Rough Night / Тежка нощ

Скарлет, защо го направи, Скарлет , ти имаше всичко...

„Тежка нощ” е скандалният провал на годината, замислен като женски вариант на „Последния ергенски запой” и реализиран като проект на СИП-а по кинометография към помощно училище. Може би това е вашият филм, ако сте оперирани от чувство за хумор, ако сте израснали в Северна Корея или ако сте безумно влюбени в Скарлет Йохансон и сте готови да я гледате дори на рентгенова снимка. Звучи ви като нелепа шега със законите на логиката и физиката, но дори от меко казано романтичната сцена между ослепителната Зоуи Кравиц и класиката Деми Мур някой успя да направи филма негледаем.

 Филм, създаден  от жени, под режисурата на Лусия Аниело, правен за изцяло женска аудитория. Ефектът наподобява около 90-минутно гледане на женско успоредно паркиране в градска среда. Винаги, когато феминизма, желанието на жените да покажем колко всъщност забавни и интересни можем да бъдем, беглите ни опити да сме равни с мъжете в толкова мачовска територия, каквато е добрия хумор, завършват с провал. Обратния ефект е налице, и ако от тук насетне някой ми каже, че равнопоставеността между половете е просто мираж, няма да имам опорна точка, поне що се отнася до добрите ергенски комедии.

Само няколко месеца след прекрасния „Дух в броня” и великолепното  актьорско изпълнение на Скарлет Йохансон, днес идва лишеният от всякакъв смисъл и сюжет „Тежка нощ”. Група приятелки от гимназията, сред които Скарлет, дебелана (Джилиън Бел), екзотична (Зоу Кравиц), грозна лесбийка (Илейна Глейзър) и придошла от Австралия (Кейт МакКинън) приятелка от колежа. Десет години по-късно те се събират за моминското парти на Скарлет, която е вече зряла дама, бореща за място в Сената. Бъдещият съпруг е антипатичен, определян от приятелите си като „шестица”, но може да е шестица само, ако скàлата продължава до хиляда.

Нито една минута от всичките тези безвъзвратно изгубени час и половина на филма се изчерпват с глуповата, скучна, мудна и псевдо-трогателна история с криенето на труп на стриптизьор, който очевидно от самото начало дори не е стриптизьор. Няма свежест, няма хумор, единствената забавна част ще е смешна само и единствено на територията на България, защото се състои във връзването на заложници с кабелни стяжки, познати още като свински опашки или анитамейзерки. Не знам до кога чистенето на кръв от пода, стриптизьорите на моминско парти, поръчването на пица по телефона и майтапите с обезкосмяване ще бъдат намирани за интересни. В една паралелна и по-добра вселена те щяха да са забравени още в зората на глупавите комедии. Опит за шега има и с реципрочното ергенско парти на бъдещия младоженец, което включва подигравка с тихия темперамент на момчетата и изборът им да се отдадат на дегустация на вино. Скучното ергенско парти в противовес с „щурия” момински купон е символ на обръщането на половете и ултрафеминизма на съдателите на филма. И отново показва, че макар огромното ни желание да сме равнопоставени, няма начин да взаимстваме основни мъжки качества и да ги превърнем в свои по естествен начин. И тук не говорим само за паркиране. Целият филм разказва историята как всеки мъжки прерогатив, докоснат от жена, бива опропастен.

Партито е организирано от дебелата приятелка на Скарлет, с фетиш към краката и лишена от всякакъв личен живот от гимназията насам. Това клише, редом със събирането на отдавна изгубени приятелки, пламването на стара любов, забранените наркотици в баровете – просто няма нито една опорна точка от книгата „Как да направим толкова глупав филм, че да изгоним зрителите от залата”, е покрита.

Както във всяка отвратително нещо, и тук има един проблясък, облечен в красива плажна роба, и това е Деми Мур. Магнетизмът на тази жена дава лек тласък на микроциркулацията на кръвта, но съвсем недостатъчен, че да направи от този филм нещо гледаемо. В ролята на съпруга на Деми е Тай Бърел, любимецът в един от най-добрите настоящи комедийни сериали „Модерно семейство“. Скарлет, защо го направи, Скарлет , ти имаше всичко…

Претупан и ясен хепи енд, любов за дебелата и може би разгар на лесбийската афера бележат краят на този епично тъп филм, набеден за комедия. Съжалявам, Скарлет, можеш много по-добре.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.