Новините днес

Transformers: The Last Knight / Трансформърс: Последният рицар

Взимате детска лопатка за пясък и започвате да копаете голяма дупка в земята. След това преминавате на голяма права лопата, за да оформите стените и дълбочината на дупката. Когато се изморите, взимате телефона и се обаждате, за да наемете комацу от близката пътностроителна фирма. След като комацуто приключи с земеизкопните дейности, инвестирате пари и изграждате сонда за нефт, която да продължи с копаенето. При приключване на работата на сондата, най-вероятно на дъното ще намерите „Transformers: The Last Knight“.

Нямам намерението да изпадам в подробности и да описвам защо не си заслужава да гледате поредното престъпление срещу добрия вкус. Виновни за успеха на поредицата „Трансформърс“ не са нито Майкъл Бей, нито „Paramount„. Виновни са тези, които с радост си дават парите, за да гледат роботизирани същества, биещи се за загубена кауза. Стартиралата през 2007 г. поредица за аутоботи и десептикони все още е удар в десятката – да стартираш анимационни и филмови сериали чрез успешни играчки е добра бизнес инициатива, а душата ми на гийк все още не би отказала да притежава детайлен трансформър на Hasbro, който да допълни колекцията ми от филмови сувенири и артикули. Но само дотам.

Бе ясно, че „Transformers: The Last Knight“ ще предложи още от същото, без да се доближи и за малко до първия филм, който, в крайна сметка, продължава да бъде гилти плежър. Шая Лебьоф е пич, а Мегън Фокс може да топли сърцата и скротумите на вече порасналите дечурлига, които преди десет години за пръв път се докоснаха до Бъмбълбий и Оптимус Прайм. В петият филм обаче нямаме Фокс и нямаме Лебьоф, а дори присъствието на Антъни Хопкинс предизвиква емоционални пориви на милосърдие, защото, видиш ли – една легенда тръгна по пътя на Пачино („Джак и Джил“) и Де Ниро („Ох, на дядо!“) към евтиното, комерсиално и компрометирано кино. Защо бе, сър Антъни? Да не би да сте изморен?

Историята ни заварва там, където преди няколко години приключи „Ера на изтребление“. Човечеството се е обърнало срещу извънземните нашественици и ги преследва с всички сили, които могат да бъдат събрани чрез парите на милитаризираните правителства.  Оптимус Прайм се е пуснал по модерното течение и отлита, за да открие създателя си, а на родната ни планета един Кейд Йегър, приличащ досущ на Марк Уолбърг, прави и невъзможното, за да защити ръждясалите си приятели. Всички искат да го утрепят, но Марки Марк не се дава – добрите вибрации го пазят като български режисьор на филм за революционер от кинокритика.  Междувременно млада и непохватна, но пък за сметка на това с диплома на професор сладурана (Лора Хадок) е отвлечена от прислужващ трансфомър, който я отвежда в дома на английски лорд, даващ мило и драго да ни запознае с истината за аутоботите. Лордът е Антъни Хопкинс, пазещ древна тайна, датираща още от времето на крал Артур, Мерлин и кръглата маса. Цялата дивотия се оказва свързана с историята на човечеството, а трансформърите ни пазят още от древни времена. Дрън-дрън!

Да се обвърже таймлайнът с човешката история е добър похват, стига да бъде изпипан добре. Тук обаче логика няма и не бива да бъде търсена. Пренасяйки действието в наши дни, какво според вас ни предлага сюжетът?

А) CGI битки, в които роботи се избиват на фона на утопична пустиня;

Б) Непобедим главен герой, страдащ за отдалечената си щерка и подпомогнат от младо момиче, останало без семейство;

В) Грозно и най-вече нагло изкопирани от популярен франчайз като „Междузвездни войни“ детайли и техноджаджи;

Г) Смешно продуктово позициониране на популярна марка бира, която видяхме и в „Трансформърс: Ера на изтребление“;

Д) Архивраг с претенциите за Бог, който иска да унищожи Земята, за да просъществува?

Който и отговор да изберете, то най-вероятно няма да сте прави, защото горната анкета не предлага отговор „Е“, съдържащ обобщеното твърдение „Всички отговори са верни“. Губите теста и продължавате напред.  Тръгвайки в новата посока, то ще разберете колко пошло, грубиянски и нагло се държи Майкъл Бей, предлагайки на уморената публика порция от лошо притоплена манджа, сготвена отдавна и леко намирисваща на развалено. Не ми е тъжно нито за Уолбърг, нито за тепърва навлизащата на голямата сцена Лора Хадок. Тъжно ми е, че титан като Антъни Хопкинс си позволява екстрата да хвърли лайно срещу вентилатора и да добави към филмографията си този маркетингов продукт. Всъщност, героят на Хопкинс бе единствената нотка на одобрение, която възникна в изморената ми душа. От филма обаче не бяха доволни дори дечицата, не по-големи от петокласници, с които споделих удоволствието на ранната прожекция в градското кино. Толкова им беше скучно, че дори мълчаха, а батерията на джишока ми бе изтощена от постоянното натискане на копчето за осветление на циферблата.

Безкрайните битки, разтегнатото до безбожие действие, лошият монтаж, дразнещите шегички и слабият саундтрак превръщат от „Трансформърс: Последният рицар“ филм, който ще ви обиди интелектуално. Той ще ви сграбчи, ще ви смачка и ще ви излъже до такава степен, че дори Пинокио няма да има възможността да подкастри уголеменото си носле. Дори нямам силите и желанието да излея яростта, бликаща от демоничната, а според някои „продажна“ и „зависима“ душа. Чувствам се като вълк-единак, попаднал в кошара на шотландски овцевъд.

Другата голяма лъжа е заглавието на филма. Ако мислите, че „Последният рицар“ означава и последен филм от поредицата, то жестоко се лъжете. Чакат ни самостоятелен филм за Бъмбълбий и „Трансфомърс 6“. Докато някои обаче ги чакат, аз плача, и то не от умиление. Плача от мъка.

2 Comments on Transformers: The Last Knight / Трансформърс: Последният рицар

  1. Не съществува сила, която да ме накара да гледам това извръщение срещу киното. Хубаво ревю, определено потвърждава това, което видяхме в трейлърите. Така или иначе, това, въпреки всичко, е филм на Майкъл Бей. Точка. Както Вие казахте, не си струва да се коментира. Подигравка с изцяло финансова цел. Ще пропусна.
    П.С Сега попадам на този сайт, но вече прочетох няколко ревюта, ще следя със сигурност. Добра работа, keep it up!

    • Данаил Найденов // юни 25, 2017 at 11:07 am // Отговор

      Радвам се, че ви допадат материалите. Работим активно, за да са доволни читателите. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.