Новините днес

За кино с… Алекс Борназ

Режисьор, почитател на хубавата музика и огромен фен на киното и комиксите. Алес Борназ е режисьор и със сигурност сте попадали на много от неговите видеоклипове. Пряко свързан с прекрасното софийско местенце „ARTarea“ и откривател на Vulsima, Борназ се съгласи да отговори на традиционните десет, подготвяйки се за най-новата си продукция, която скоро ще бъде онлайн.

Дами и господа, за кино с Алекс Борназ!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Кино навсякъде! В моя случай: снимам кино, почивам си като отида на кино след работа и като се прибера – кино, но това е само когато се прибирам, а непоследък го правя много рядко.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Най-вероятно STAR WARS, но не съм сигурен! Имам едни страхотни детски спомени от Панорамата в НДК като дете, водеха ме маман и вуйчо ми! Не знам защо ми се въртят в съзнанието ленти като Thelma & Louise, My Girl, The Addams Family, Barton Fink и прочее, които са от този период!

3. Имат ли българите кинокултура?
Искам да отговоря позитивно, но ми е адски трудно, а съм човек от двете страни на бариерата .. Реално, българинът се запозна сериозно със западното кино през последните десетина години, преди това все още си тлееше “ източния социалистически блок“. В последните няколко години нашата индустрия прави невероятни напъни в правилната посока и се надявам, че покрай това ще станем както забележими кинаджии, така и малко по-стилни зрители!

4. А какво мислиш за българското кино?
Довършвам изказването по предишния въпрос. Българската кино история е силна, но за нас си! Аз харесвам старата българска комедия, дори и със прекомерните порции театрална работа в нея, както и подчертано детско-юношеското кино, което сме имали. Актуалното българско кино, или каквото имаме до момента, има нужда от работна ръка със собствена самоинициативност и творчески заряд, това липсва и то много! Дори не искам да навлизам в подробности, но вече имаме техническата възможност, лека полека ще дойде и финансовата, надявам се вече и творческата да правим актуално и глобално интересно кино! Най-малкото го дължим на няколко чудесни кино фестивала с които се гордея много, защото са разпознаваеми в гилдията по целия свят!

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Ох, тези въпроси .. Скорсезе с Де Ниро, но ако темата е ала „Авиаторът“, Копола с Пачино, ако темата е на нещо, което е продуцирал, а не режисирал. 😉

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Бърз отговор .. Вече – Гай Ричи, надявам се за имена като Антоан Фокуа, Майкъл Бей, братя/сестри Уашовски, Питър Джаксън и естествено Тим Бъртън!

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Амии .. хм! Блокирах, не знам! Не ми допадат доста неща, но рядко генерално. „Black Swan“ не е моята лента, на прима виста!

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да, определено .. Човек прожектира кино реалността върху своята, а на различни етапи от живота си, идентифицираме това което ни заобикаля по различен начин и влияе на оценката!

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Най-вероятно ще съм абсолютен класик – „Междузвездни войни“, „Властелинът на пръстените“  и някой от Батман-ските за разкош, знам всяка реплика от тях!

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
„Семейство Симпсън“ може ли да го пробутаме като кино в тази статия? (хахаха)
Ще е някакъв хибрид между психо трилър и комедия, препоръчайте ми нещо и ме кастнете, няма само аз да го правя с хората! 😉

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.