Новините днес

За кино с… Георги Ненов

Изследовател, мотиватор и създател на популярния подкаст „Свръхчовекът с Георги Ненов“.  Георги е от хората, на които истински се възхищаваме – не само заради положителните емоции, които струят от него, но и заради упоритостта, с която преследва целите си. Нямаше как да не го поканим, за да говорим за кино!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Много зависи от филма, който искам да гледам. Последният филм, който гледах на кино, беше „Warcraft“. Огромен фен на Blizzard съм. Когато съм вкъщи имам възможност да си избера какво точно да гледам, изследвайки настроението си. За мен, в повечето случаи, гледането на най-новия Blockbuster е загуба на време. Мисля, че най-важното е филмът, който съм избрал да ми донесе някаква стойност – да ме научи на нещо, да ми покаже различна гледна точка или да ме вдъхнови с добре разказана история.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Оу! Много добър въпрос. 99% съм сигурен, че е „Gleaming the Cube“. Детският ми спомен за филма е с неговото преведено заглавие – „Скейтбордистът“. Баща ми ме заведе да го гледаме в киното на площад Славейков (кино „Култура“). Интересното е, че филмът е издаден през 1989 г. и нямам логично обяснение как може толкова детайлно да си спомням моменти от филма и до ден днешен, но е факт.

3. Имат ли българите кинокултура?
Не мога да преценя за другите българи, но мисля, че аз нямам такава култура.

4. А какво мислиш за българското кино?
Българското кино винаги ми е било интересно. Всичко, което е произведено в България, поражда обясним интерес. Последният български филм, който гледах, е „Стъпки в пясъка“ и наистина ми хареса.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Много трудно е да направя избор тук. Може би Скорсезе и Де Ниро ми харесват повече като дуо, макар че „Кръстникът“ е един от любимите ми филми.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Гледайки списъка „Top 100 Directors Working Today” на IMDB мисля, че Спилбърг, Скорсезе и Тарантино вече са легенди. Неслучайно са на тримата, които стоят на върха на тази класация.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
„Мементо“. Не, че го ненавиждам, но нито един филм в историята на киното не ме е приспивал повече от този.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Съдейки по опита ми с „Мементо“ – не. Не гледам филми, които не са ми харесали първия път, в който съм ги гледал. Смятам това за загуба на време. От друга страна съм страхотен оптимист и по-скоро гледам всички филми с розови очила – все ще намеря нещо, което да ми хареса.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
12 Angry Men, It’s a Wonderful Life и Wall-E. Нямаше как да спомена по-нагоре, но обожавам анимации.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Transporter и Step Up. Джейсън Стейтъм и Чанинг Тейтъм са актьори, в чиито роли винаги съм виждал себе си.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.