Новините днес

За кино с… Гергана Боева

Имаме удоволствието да си говорим за кино с Гери Боева – мама-работохоличка, която не само разбира от кино, но и чат-пат пише за приятелите ни от „Операция кино“. Другата важна особеност е, че когато имаме въпрос, свързан с Hi-Fi технологиите, то винаги се обръщаме към нея, особено ако искаме да направим домашното си кино достатъчно добро, за да ни достави максимално удоволствие. 

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
На кино в киното! Съжалявам, че не съм гледала редица класни заглавия първо на кино. Като “Magnolia” например… Първото впечатление за филма е един път – и според мен нищо не би могло да замени големия екран и начина, по който преживяваш филма с цялото си тяло. Разбира се, изключение прави домашния кино салон, който дори и да не е направен “by the book” стига да е оборудван с достатъчно голям екран и добра съраунд система, ще успее да достави презентация на ниво. Неприлично признание е, и Институцията ще ми сипе big time, за дето понякога от нетърпение гледам и кофти рилийзи, изтекли в нета. Така се прецаках с Django Unchained – вместо на кино, докопах някакъв web-rip рилийз, което, нека бъдем честни – никога не би могло да се сравни с изживяването на кино. Кадрите със slow motion прехода към имението на Кенди, хвърчащите капки кръв върху памука, смъртта на Big Daddy… това са сцени, с които сама се ограбих на домашния телевизор, вместо да се размажа в кино салона подобаващо. Но, както се казва – сърце не трае. Вече нещата се промениха и лага е голям. Хора, ходете на кино!

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
За мой голям срам – първия филм на кино беше някаква Джийзъс боза, която гледах на 7-8 години в родния Тетевен. За съжаление не съм имала собствен избор в този случай, тъй като ни заведоха от училище. Нямам абсолютно никакви спомени за видяното и не вярвам в небесни хора. Недостатъкът в малкия град и преди и сега е липсата на качествен подбор на филми, сред които няма нищо подходящо за детска аудитория, прекалено малко прожекции и бедна кинокултура като цяло. Накратко – жалка история. Нещата за мен се промениха, когато на 13-14 години започнах да работя в една голяма видеотека, където изкарах 4 години. Беше много яко място и е излишно да казвам, че по цял ден гледах филми, а вечер се прибирах с торба с касетки. Една добра селекция, с която се прибрах още в началото, без изобщо да знам за какво става дума – „Гепи“, „Боен Клуб“ и „Кланът Таненбаум“. Тогава заобичах Уес, а за Финчър мозъка ми узря малко по-късно. Иначе майка ми ме индоктринираше с „Междузвездни войни“ от по-малка по кабелната – “гледай, че това е важно!” ми разправяше.

3. Имат ли българите кинокултура?
Не и в контекста на “всички българи”. Показателен пример – на ретроспективата на Тери Гилиъм по време на СФФ преди година, на прожекцията на “Fear and Loathing in Las Vegas” в Дом на киното имаше не повече от 20 човека. Прожекциите на филма бяха само две за целия фест. Аз бях сама на ред. Не говорим за някаква нова арт претенция на някой неизвестен полски режисьор, а за тотална класика.
Масовия кино консуматор иска “Бързи и яростни 189”, “50 Нюанса по-кафево”, “Спайди си идва вкъщи”, “Миньони форева” и регулярни доставки от Майкъл Бей. Най-тъжното е, че хората получават информация и нагласа за голяма част от заглавията от компрометирани източници, които реално нямат капацитет да формират мнение и нагласа. Продукции, които са откровени провали биват хвалени, а такива с качества или не биват отразявани изобщо, или коментарите за тях са тотално неадекватни. Дъното обаче са коментарите в торент тракерите – хората ги четат и им вярат – смазващо тъжни, и ако това е представителната извадка за това как българина гледа филми, то нещата ще стават само по-зле.
Изключенията сте ясни, разбира се и правите достоен деливъринг за своята аудиотория. 

4. А какво мислиш за българското кино?
Не гледам българско кино. Това е минало с няколко малки качествени изключения, които нямам нуждата да гледам отново.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Естествено Скорсезе с Де Ниро!

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Ще се спра само на един. До момента доста от отговорилите на въпросите в това интервю са дали верните отговори на този въпрос.
Та, той е емблема е и в момента, а е едва на 47 години – Пол Томас Андерсън, който от келеш прави адски качествени филми. Любим режисьор. Може би най-любимия ми в момента. Таланта на този човек ме изумява и съм благодарна, че живея в това време, за да гледам неговото кино. Безспорно личи, че във филмите му има много реверанс, омаж, вдъхновение от някои от най-великите ветерани, но ПТА е безпогрешен и визията му е толкова запомняща се, трайна, отлежаваща, многопластова и въздействаща. Не може на 27 години да направиш “Boogie Nights”. На 29 – “Magnolia”. А после титаничния и най-любим “There will be blood” и “The Master”…. От тия филми боли много сладко и са за многократно и регулярно взимане. Предлагам да изконсумирате тази документалка – тук и сега!

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Няма такъв. Не съм се вкопчила до толкова в киното, за да доказвам на някой нещо. Киното е за удоволствие все пак и всеки има право да харесва каквото му харесва, независимо колко заблуден и недорасъл – или обратното – е в убежденията си. Не можеш да напълниш чаша, която е вече пълна, както казваше онази синя жена-жрица в „Аватар“. Просто отбягвам някои хора и така.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да, първото ми впечатление за “Springbrakers” беше много лошо. Срам! След още две гледания дойдох на себе си обаче. Филмът е страхотен.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Не знам. Един ден бих казала “The Grand Budapest Hotel”, “Magnolia” и “Good Morning Vietnam”… в друг случай, “There Will be Blood”, “True Lies” и “Aliens”, или пък ”Reservoir Dogs”, “Casino” и сериала “Stranger Things”, а може би “Full Metal Jacket”, “The Shining” и “Zodiac”. А в някой от онези мързеливите дни бих взела всичко за Хари Потър и малко “Toy Story”.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
No way Jose!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.