Новините днес

За кино с… Мария Пеева

Днес имаме огромното удоволствие да си говорим за кино с Мария Пеева, дългогодишен преводач на филми към нашите партньори от „Александра филмс“.  Ако случайно наскоро сте гледали на кино „Жената чудо“ или пък „Тежка нощ“, то със сигурност сте останали впечатлени от преводаческите умения на човека, стоящ зад субтитрите.
Другото амплоа на Мария е свързано с развиването на прекрасния уебсайт „Мама нинджа“, в който всички настоящи и бъдещи родители могат да научат какво ги очаква по време на отглеждането на престолонаследниците вкъщи!

Скъпи читатели, за кино с Мария Пеева!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Задължително на кино в киното. Това ни е любимото бягство с мъжа ми – оставяме хлапетата на батко им и отиваме на някой хубав филм. А напоследък ходим и с най-големия ми син и снаха ми, много е забавно, защото после сравняваме гледните точки на различните поколения и се водят интересни спорове.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?

Спомням си „Междузвездни войни“, разбира се, и как висяхме на опашката за билети часове наред. В детството ми всички ходехме на кино поне веднъж седмично, първо с родителите, после с тайфата от квартала. Имахме си квартално кино на две преки от нас и сладкарница до него, и след прожекцията всички сядахме и обсъждахме филма. Сега момчетата ми правят същото с техните приятели и ми става много мило как всяко поколение си има своите звезди и герои, които може да са различни, но ентусиазмът е същият. Спомням си отлично и първия филм, който гледахме двамата с мъжа ми на 16 години – „Уилоу“. Ние сме от поколението, в което момчето канеше момичето, което харесва, на кино, за да се държат за ръката. 

3. Имат ли българите кинокултура?
Ако човек е добре възпитан, и в киното ще се държи адекватно. Тийновете обичат да се правят на интересни, но такава им е възрастта. Хубавото е, че в много кино зали има достатъчно пространство и никой не ти диша във врата, нито си вдига краката до главата ти.

4. А какво мислиш за българското кино?
Последно гледах „Воевода“ на Зорница София и въпреки всички критики, които прочетох, много ми хареса. Не знам защо ние винаги очакваме някакви уникални шедьоври от нашите кино творци и ако не ги получим, оставаме разочаровани. Не може ли просто да се зарадваме на един хубав филм? Не искам никакви уникати от българското кино, искам добри, смислени филми, които може и да не променят света ми, но от които няма да си тръгна с усещането, че някой се е опитал да ми каже нещо, но си е забравил думата.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Абсолютно отказвам да сравнявам такива титани. Не виждам за какво бих могла да се захвана, за да кажа, че единият тандем е по-добър от другия.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Бих заложила на М Найт Шаямалан. Но така или иначе, съм фен на хоръри и трилъри, а освен това съм превеждала доста от филмите му, и съм малко пристрастна.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Много ми е трудно да се сетя за филм, който чак да ненавиждам. Последното ми разочарование беше „Лунна светлина“. Не ме впечатли достатъчно, не успях да го „усетя“. Може би подходих с твърде високи очаквания към него след „Оскарите“, а видях просто един добре направен филм. Да, историята е трагична, засяга важни проблеми на съвременното общество. Но имах чувството, че съм го гледала вече.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
По-скоро не, защото ако не ми е харесал първия път, не му давам втори шанс. А ако ми е харесал първия път, втория откривам още нещо в него. Изключение правят може би някои филми от детството ни, които тогава са ми харесвали много, а сега ми изглеждат някак детински направени.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Сега ще ми се смеете много. Бих взела задължително „Наистина любов“, който е нашият любим семеен филм. Ще взема и „Глутница кучета“, който мога да гледам стотици пъти и няма да ми омръзне. Последен, но не на последно място – „Големият Лебовски“. А ако разрешавате и сериали – добавете „Живите мъртви“ и „Игра на тронове“ и семейство Пееви е готово за пустинен остров. 

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Е, как? Анджелина Джоли в „Лара Крофт“, разбира се. Кой не обича приключенията? Но никой не се сети да ме покани, предпочетоха Алисия Викандер. Нищо, другия път.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.