Новините днес

„Асока“ от Е. К. Джонстън

 Обичам Star Wars“ и излизането на книга от канона на български език е малък празник за мен. Както много добре знаете, няма книга от поредицата на „Егмонт„, която да не е прочетена от мен и да не е намерила място с кратка рецензия в секцията „Книги“ на сайта и „Асока“ на Е. К. Джонстън не е изключение.

„Асока“ е лятното предложение на издателството, продължаващо да публикува, макар и по-рядко от изминалите две години, книги от далечната галактика. Няма момент, в който да не се радвам, че държа в ръцете си поредното приключение на любимите ми герои, които съм издигнал в култ и които продължават да ме радват вече повече от две десетилетия.

„Асока“ се оказа прекрасно четиво за плажа, което обаче изгълтах за един ден, легнал на шезлонга и отпивайки поредната си гръцка бира, която се оказва и много по-добра от всички български марки. За бирите обаче ще пиша друг път. Сега е време за мис Тано.

Асока Тано се оказва не само изключително интересна героиня, но и образ, за когото можем единствено да съжаляваме, че не е намерила място в някой от игралните филми. Разбира се, „Войните на клонираните“ е достатъчно голям сериал, попълващ сериозни празноти във времената линия и въпреки това смятам, че Асока трябваше да бъде поставена в прикуъл трилогията.

Този път няма да отделям време за резюме на Джонстън, която дебютира на българския пазар с книгата си за Тано. Смятам директно да прехвърля на сюжета, а след това да отида и да довърша започнатото за деня, защото температурата не прощава, особено когато се отнася за запазването на бирата в студено състояние.

Читателят открива Асока Тано във времето, когато Order 66 е приключила с немислимото – джедаите вече не съществуват, а Империята на Палпатин бавно и сигурно установява тираничен ред в галактиката, от Ядрото до Външния пръстен. Асока, бившият падауан на Анакин Скайуокър, е успяла да се спаси от метежа и се е скрила под името Ашла на далечна планета в семейството на полулегални контрабандисти. Империята обаче настъпва и тя се спасява на луната Раада, където я очакват новите й приятели. Красивата тогрута бързо се сприятелява с тях, и спечелва доверието им, помагайки им с техничарски задачи. Времето обаче минава бързо, а Империята настъпва и към уж незначителната луна, където земеделието е особен поминък. Като бивш падауан, Асока няма да изтърпи настъпването на завоевателите и ще организира бунт, който ще я отведе не до кого да е, а до самия Бейл Органа.

Подпомогната от новите си дружки, Асока ще трябва да открие пътя на бунтовник и да се присъедини към зараждащото се движение, за да успее да се изправи не само срещу нашествениците, но и срещу вътрешните си демони.

Книгата е в превод на Александър Драганов (допуснал леки грешки в изписването на някои термини и имена) и се състои от 350 страници, което е крайно недостатъчно за die hard феновете на Войните. Както винаги, то и сега не исках историята да приключва – не защото е лишена от сюжетни дупки и необмислени уточнения, но заради цялостната идея за разширяването на вече безкрайната вселена на „Star Wars“. Освен главната история, в книгата са поместени и цели седем допълнителни глави, които ни срещат с Дарт Мол, Анакин Скайуокър, Бен Кеноби и Върховния инквизитор от Rebels“. Сюжетът не само допълва „Войните на клонираните“, но и прави препратка към следващия анимационен сериал, на който очакваме последния сезон съвсем скоро.

„Асока“ се вписва чудесно в канона, а корицата е една от най-добрите, които са виждали бял свят в България. Още през изминалата есен стисках палци книгата да се сдобие с превод покрай чудесните ревюта в чуждите сайтове. Читателят не само живее с Асока Тано; той се влюбва в тогрутата и изживява с нея всеки един миг от действителността.

Поставям положителна оценка на свършеното от издателството и пожелавам да продължават с книгите по „Междузвездни войни“ – искам ги по-често и в по-голямо количество. И нека Силата бъде с вас. Наздраве.

1 Comment on „Асока“ от Е. К. Джонстън

  1. Асока е супер персонаж. Без съмнение fan favorite, нямам търпение да прочета книжката. Честно да си кажа, не очаквах да я видим тук, но браво на издателите, още една смела стъпка. Само се надявам да не е последната такава. Иначе, браво за ревюта, хареса ми, определено разпали по-голям интерес към книгата са Асока.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.