Новините днес

За кино с… Петър Станимиров

Петър Станимиров е български илюстратор, художник на комикси в списанията „Дъга“ и „Чуден свят“. Бил е издател на художествена литература и книги-игри, а също и арт директор на студио за компютърни игри. Носител е на редица награди, сред които „Гравитон“ за принос в бългаската фантастика. Член е на СБХ, сдружение „Проектът Дъга“ и клуб на българските автори на хорър „LAZARUS“.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Предпочитам в киното, но все не остава време, така че вкъщи. Изобщо съм се занемарил по отношение на киното. Ако случайно имам свободно време предпочитам да чета книга.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Спомен имам за ”Бродяга” с Радж Капур и „Херкулес” със Стив Рийвс. Спомням си, че майка ми и баба ми хвърлиха голям рев по някакъв египетски филм, наречен „Непознатата жена”, ама защо – така и не разбрах. Първият филм, на който отидох сам , беше „Фантомас”. Спомням си, че като деца се промъквахме без билети в лятното кино в Западен парк зарази старите филми, които прожектираха – Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Лаурел и Харди и братя Маркс.

3. Имат ли българите кинокултура?
Не мога да зная нещо, което аз самия нямам. Мисля, че изобщо в изкуствата, където са намесени повече от един българин ,нямаме никакви успехи, като изключвам някои фолклорни хорове и ансамбли.

4. А какво мислиш за българското кино?
„Козият рог
” – не си спомням друг български филм, който да съм гледал два пъти. Може би тези по сценарий на братя Мормареви. Последният филм, за който си спомням, че съм гледал в киносалон, май беше „Осъдени души”. Не мога да понасям филми, в които артистите дакламират и винаги някой преиграва и прецаква всичко. Мисля, че просто нямаме истински режисьори, защото съм виждал наши актьори в чужди филми да се справят идеално.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Харесвам много и четиримата, но повече клоня към Скорсезе заради забежките му към автентичния луизиански блус. Де Ниро и Пачино са ми кумири, но не трябва да играят в комедии. От старото поколение американски актьори единствено Джак Никълсън ме кефи и в драматични и в комични роли.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
За мен все още единствен е Спилбърг! След него Ридли Скот.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
„Четиримата танкисти и кучето”,
 Защото не ми харесва и го ненавиждам. Изобщо не си падам по сериали и ме е яд, че харесвам „Игра на тронове”, но то е заради книгата.
Искрено ненавиждам един филм, който още не е излязъл, но го мразя, откакто разбрах как са разпределени ролите. Това, разбира се, е „Тъмната кула”. Да ме прощава Идрис Елба, но няма работа в точно този филм и точно тази роля.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
„Титаник”. Заради него бях пропуснал сума ти филми на Леодардо ди Каприо. След десетина години попълних тази празнина и сега смятам, че това е един от най-големите съвременни актьори, а „Титаник” е великолепен филм.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Аз съм ги приготвил: „Близки срещи от третия вид”, „Пришълецът” и „Конан Варваринът” с Шварценегер са ми винаги под ръка.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Не бих го направил. Не обичам да ме режисират.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.