Новините днес

За кино с… Йордан Стефанов

Йордан Стефанов  е роден в град Велико Търново през 1990 г. Микробиолог по образование, с професионален опит в контрол на качеството на храни и напитки, а към момента редовен докторант по Микробиология. Хобито му е насочено в сферата на популярната наука, споделя всичко, което мисли и хейти в блога си 6nine.net и страницата „Наука и критично мислене“.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Личното ми мнение е, че киното е изживяване, което не може да се похабява с абсолютно всеки филм. Деля филмите на категории – филми, които бих посетил на кино; филми, които ще посетя задължително с приятели, които споделят ентусиазма ми и филми, които бих гледал само на компютъра си и то, ако нямам нищо по-добро за гледане.
Кино индустрията в момента бълва множество продукции и за огромно съжаление трейлърите на повечето съдържат най-вълнуващите моменти. Историята им се събира в 2 минути. По време на прожекцията на подобни буквално съм заспивал, а после съм съжалявал за похабеното време и пари.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Трябва да разделя този знаков момент в моя живот на два отделни и много важни етапа. Първият филм, който гледах на кино бе „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ преди цели 14 години, когато съм бил дете на 13. Ситуацията бе много забавна, защото класната ни реши да ни заведе на кино, за преживеем нещо различно, но по това време, а и в малкия град изобилието от филми не бе голямо. Истинско чудо бе, че дори има кино. Разбира се този филм е прекалено тежък за едно дете и не си спомням нищо от тогава. Но усещането беше приятно.
Вторият важен етап е първото ми 3D изживяване, което бе изключително пълноценно. Тогава гледах “Final Destination”, който бе изпълнен с изключителни ефекти. Факт, с който не може да се похвали нито един „блокбъстър“. Филмът „уби“ зрителите по толкова много начини, дори се опита да взриви кино салона.

3. Имат ли българите кинокултура?
Честно казано не мога да отговоря на този въпрос, но ми прави впечатление, че дамската аудитория много често избира филмите, които ще гледа, спрямо актьорския колектив, а не спрямо сюжета или историята зад филма. Филми с участието на Брад Пит, Стейтъм и Крис Хемсуърт са задължителни за гледане. А ако някой умен индивид от Холивуд създаде филм с участието на тези тримата едновременно, ще направи блокбъстър… поне сред женската аудитория. Това по-скоро е отрицателен пример за кинокултурата.

4. А какво мислиш за българското кино?
С изключително смесени чувства съм, по-скоро негативни. Едва ли някой ще отрече, че старите ни филми са много, много по-добри. Прави ми впечатление, че българите се опитват да изкопират някои западни продукции или взимат елементи от тях. Спомняте ли си опита за 100% имитация на любимия за много хора сериал „Женени с деца“? УЖАС! Да, не е кино продукция, но примерът е показателен. Естествено с нашите възможности и финансов ресурс продуктът не е впечатляващ. Често и самата актьорска игра е под всякаква критика. Най-дразнещото за мен е, че в диалозите се вкарват едни изкуствени фрази, които никой не използва в ежедневието си.
Преди години смятах, че трябва да стимулираме българското кино, като си купуваме билети, но на всеки филм заспивах от скука, защото просто бяха слаби. Вече смятам, че българската филмова школа трябва да заслужи парите на всеки зрител с качество и да не се оплаква, че никой не я финансира. Преди няколко месеца бях впечатлен от филма „11 а“, който беше толкова приятен и отпускащ. Героинята на Яна Маринова трябва да е стандарт, към който да се стреми всеки учител. Скоро ще го гледам отново.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
А не може ли и четиримата да впрегнат усилия, за да направят нещо уникално?

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
За мен това са братята Русо. В момента снимат кулминацията, към която огромен екип от хора се стремят вече почти 10 години. През 2008 година бе разпространен филма „Iron Man“, който не просто поставя началото на една комиксова кино вселена, но и промени начина, по който се създават комиксови филми. Уникалното е, че зад този първи филм стои гениален замисъл за създаване на на пръв поглед автономни и независими един от друг филми, които водят до едно глобално, мега събитие. Това ще е кино събитието на десетилетието и ще отвее боксофисите.
Уникалното е, че всичко в тази серия от филми е изпипано до последния детайл и дори най-малката подробност е от значение. Тази формула се оказа толкова печеливша, че конкурентите на компанията за комикси MARVEL рестартираха за пореден път своите кино проекти и решиха да създадат DC Extended Universe. Но уви – първите им два филма от това ново начинание бяха по-скоро разочароващи. Дано успеят, но едва ли ще задминат успехите на първоизточника.
Харесвам проекти, които се създават с някаква визия и замисъл.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Поредицата „The Fast and the Furious„. Това е фантастика, която се опитва да мине за реалност. Представяте ли си българската полиция да разполага с автопарк за милиони, който да се използва за преследване на престъпници по нашата уникална инфраструктура? Невъзможно е, нали? Та и тази поредица наскоро бе побългарена, но не знам какви са отзивите.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Не. По-скоро ми се случва да си променя мнението, което е изградено на база трейлъри за даден филм. Оказва се, че има и лоши трейлъри, които всъщност описват уникални филми. Но по-често тенденцията е обратна.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
1) Avengers: Infinity war
2) Interstellar
3) The Bodyguard

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Бих искал да съм The big bad boss в „Avengers: Infinity War“, който ще унищожи цялата вселена, а всичко живо ще се опита да го спре. Кой не би искал да е част от подобно епично космическо приключение?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.