Новините днес

За кино с Орлин Милчев – Атила

Днес в рубриката ни „За кино с…“ ще ви срещнем с Орлин Милчев – Атила. Той е един от основателите на софийския ъндърграунд музикален лейбъл Shano Crew, а зад гърба си Атила има издадени цели 8 албума. Освен сериозно стъпил на музикалната сцена, той е забъркан и в киното като дипломиран режисьор от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с филма „Учител“. Последния му филм „Добри“ печели редица награди за късометражно кино.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
В XXI век,кино на кино,кино в къщи и кино навън дори.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Сестра ми ме водеше на кино, когато бях хлапе.Първото такова беше или „Мухата“ от 80-те, излязъл доста по-късно в България илипрез „Джони Мнемоник“ 1995 г. Един от двата филма беше, но 99 процента имам спомен за „Мухата“.

3. Имат ли българите кинокултура?
На този етап по-скоро не. Ходи се на кино единствено в поп отношение – холивудски блокбъстъри по моловете. За съжаление все още не сме се научили да гледаме и други по-различни филми ,на по-специализирани места и да откриваме и другото лице на киното – не фаст фууд кино, а гурме, което иска малко повече от вниманието и емоциите ни и което не винаги ще ни донесе само забавление, а и цяла друга палитра от преживявания. Това обаче е симптом на цяло друго заболяване свързано, с културата ни, която пък, от своя страна, е свързана с политиката ни, демографията и т.н,.затова тук спирам.

4. А какво мислиш за българското кино?
Мисля, че е тръгнало в силна посока през последните десетина години, и има много доказателства за това. Единственият начин обаче тази посока да се запази според мен е да се въведат реформите, предложени от 30 от най-изявените в последните години режисьори и продуценти, а именно да се промени принципа на субсидиране и да се даде възможност на повече филми с по-малки бюджети да се реализират за сметката на няколко филма на година със субсидия над 1 милион лева. Колкото повече филми се правят, толкова повече ще се развива киното ни.

5. Скорсезе с Де Нир оили Копола с Пачино?
Ужасен въпрос, хаха – казвам Скорсезе и Де Ниро,обичам „Разяреният бик“ твърде много,но след 5 минути мога да кажа и Копола с Пачино,за мен тук няма битка, а само кино божества.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
От съвременните режисьори най-вероятно в историята ще останат Алехандро Иняриту, Пол Томас Андерсън и Кристофър Нолан.  Има и много други, но тук говорим за майсторство, авторски поглед и много важно – гледаемост!

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?

Да ударим шокиращ отговор – „Гумена глава“ на Дейвид Линч. Искрено го ненавиждам. В арт средите могат да ме линчуват – смятам, че е претенциозен и самоцелен, непоносим филм за мен в момента. За протокола – има други негови неща, които харесвам много.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да, има безумни арт небивалици, които харесвах. когато бях на 20 ,които трудно мога да гледам в момента или поне трябва да съм в много подходящо настроение.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
В изолирана среда ще е доста депресиращо. Въпреки,че аз като цяло мога да изкарвам сам със себе си доста дълги периоди, то трябва баланс. Затова казвам „Cast Аway“ с Том Ханкс за да знам,че не съм единственият, закъсал сам; „Ще се лее кръв“ на Пол Томас Андерсън, защото е безумно добър и „Рик и Морти“ – крайно нужни за запазване на здравият разум в изолирана среда.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Самюъл Л. Джаксън в „Криминале“ . Bad Mother Fucker.

1 Comment on За кино с Орлин Милчев – Атила

  1. Светослав Богданов // август 12, 2017 at 8:54 am // Отговор

    АТИЛА е голям! Аз където не слушам хип-хоп с кефя на парчетата му.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.