Новините днес

За кино с… Васил „STARTERAs“ Митрев

Васил „STARTERAs“ Митрев е една от легендите на българския хип-хоп. Едва ли съществува читател, който поне веднъж да не е попадал под магическите рими на „X-Team“ – групата, белязала началото на музикалния жанр в България. Впоследствие завършва компютърни системи и технологии в музиката и тонрежисура в НБУ, а самостоятеляният му албум „От театъра до цикъла“ е истинска наслада за ушите на претенциозния слушател.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Животът ни е дoста пъстър и неизбежен филм, така че на кино постоянно, но като цяло и двете – в киното е преживяване, а в къщи е морето от възможности.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
„Хон гил дон“ в лятно кино „Мир“ или пък да беше биографичния филм за Елвис Пресли в откритото кино в Приморско, почти нямам спомен 70 години назад какво съм правил.

3. Имат ли българите кинокултура?
Да, все по голяма, а с места като Дома на киното и Г8 има все повече шанс.

4. А какво мислиш за българското кино?
Имали сме изключително кино по време на комунизма – може би заради отвратителната цензура по онова време и всяческите опити да се заобиколи от страна на режисьори, сценаристи и актьори или от желанието да се обрисува истината без върхушката да схване, че е засегната… сега също има чудесни филми, но по-скоро не съвсем мейнстрийм. Има прекрасни късометражни продукции. Мисля обаче, че слабостта на съвременното българско кино е фактът, че се опитваме да пресъздаваме западна реалност през очите на нашата действителност и често се получава някак изкуствено.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
А ако можеше Луис Бонюел с Еди Мърфи, например?

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
От българските може би Явор Гърдев, Валери Милев, иначе Чарли Брукър и Майкъл Мур.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Рядко ненавиждам, понеже доста зависи от гледната точка, но може би „Титаник“ и то не за друго, а заради проклетата песен на Селин Дион.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да, за повечето осемдесетарски екшъни, които са ми правили впечатление като подрастващ и от които, преглеждайки ги в по-зряла възраст, ме е хващало срам.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
„South Park“, за да знам какво се случва по света. „Барака“, „Не сме ангели“  и „Докато свят светува“, за да си имам по нещо ново за смях всеки ден, ако въобще има ток на този остров.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
„Munje!“

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.