Новините днес

Том Ханкс ще бъде „Човек на име Уве“

Едва ли съществува читател, който да не е попаднал под магическото влияние на „Човек на име Уве“ на Фредрик Бакман. Шведският автор е един от най-популярните писатели не само в Европа, но и в България, а в литературните групи във Фейсбук не минава и ден, в който да не се спомене неговото име или да не се сподели поне една снимка на негова книга.

Признаваме обаче, че ние не сме чели „Човек на име Уве“. Прекалената комерсиализация на Бакман ни идва в повече, но за сметка на това сме гледали шведския филм от 2015 г. Не знаем дали има съществени разлики с романа, но екранизацията на Ханес Холм с участието на Ролф Ласгард ни допадна много и почти ни накара да минем през най-близката книжарница. Така и не го направихме, но сега вече наистина имаме повод това да се случи. Не за друго, а защото се подготвя американски римейк на филма, в който главната роля ще бъде поверена на големия Том Ханкс.

Новината идва директно от колегите от английския Empire, a според тях, продуцентът Фредрик Викстрьом Никастро споделя:

„Вярвам, че „Човек на име Уве“ е универсална история, която отговаря напълно и за американската, и за международната аудитория. Да се направи този филм с участието на един от най-добрите и талантливи актьори в света дава шанс „Човек на име Уве“ възможността да докосне още веднъж всички хора по света“.

Викстрьом ще продуцира филма заедно с Ханкс, а тепърва ще се търсят режисьор и сценарист. Ако все пак не сте запознати с историята, то ви предлагаме да прочетете синопсиса на книгата, издадена у нас от изд. Сиела:

Запознайте се с Уве. Той не се церемони с нищо и с никого. На висок глас казва какво не харесва в света. А той не харесва много неща – особено лъжата, празните приказки и хората, които не спазват правилата. С ясни принципи, стриктни навици и непоклатими разбирания кое е редно и кое – не, Уве е намръщеният съсед, който тормози всички около себе си.

Но Уве невинаги е бил заядливо старче. Бил е млад и се е борил с живота. Обичал е – така, както малцина са обичали. И е бил всеки ден до любовта си. Сърцето му все още принадлежи на неговата Соня.

Но тя вече не е тук. И Уве няма за какво да живее повече. Остава му само да сложи в ред делата си и да каже сбогом на света, който вече не му е по мярка. Но не така мислят новите му приказливи съседи и една нахална проскубана котка…
“Тя никога не попита как е живял, преди да я срещне. Ако обаче някой го попиташе, той щеше да отвърне, че не е живял.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.