Новините днес

За кино с… Гери Турийска

Добрата традиция повелява в петък да си говорим за кино с нашите страхотни приятели и сме горди, че към този списък вече добавяме и Гери Турийска. Красивата Гери е автор на текстове на Графа, Рут Колева, Мария Илиева, Нина Николина и Тома Здравков, а музикалните ѝ познания дават шанс да оглави формацията „Рубикуб“ през 2010 г. Ние обаче я харесваме най-вече заради основаването на „Пощенска кутия за приказки“ – най-добрият литературен проект, появявал се някога на родна територия. Щеше да бъде огромна загуба, ако не включим Гери в нашата традиционна рубрика и ето, че и това най-накрая е факт.  Вижте какво каза тя за киното:

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
В киното! Вкъщи- сериалите.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
„Най-смешните реклами ’93“ – компилация от най-смешните реклами в Германия, през 1993-та. 😀 Много бяха смешни. Това мисля, че ми е първото влизане в киносалон. Родителите ми работеха в Германия по това време. Нямам никакво обяснение как и защо са ме завели.

3. Имат ли българите кинокултура?
Българите имат кинокултура, толкова колкото и всяка една европейска нация. Навсякъде по света има културни хора и простаци. Ние не се различаваме по нищо, само дето сме комплексирани достатъчно, за да си говорим в трето лице- „Българинът“ в контекст на предполагаемата ни простотия. Стига вече. Отдавна имаме всичко, което го има навсякъде.

4. А какво мислиш за българското кино?
Има чудесни попадения в последно време. Вече има и бюджети, както и млади режисьори, сценаристи, монтажисти, композитори и прочее, които са отраснали с модерното американско кино, а не със соц-продукциите на предишното поколение. Вярвам, че в един момент дългите паузи, обречени на тишина и драматизъм ще изчезнат напълно от естетиката на българското кино и всички ние ще заживеем щастливо пред големия екран.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Е, глупости, сега… Коктейл на яхта или вечеря на Френската Ривиера? Не бих отказала и двете.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Мигел Сапочник.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Аз съм много лесен зрител. И хич не съм злопаметна. В момента се сещам само за филми, които аз много харесвам, но намирам, че другите не са оценили по достойнство. Като „It’s All About Love“ с Клеър Дейнс и Шон Пен.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Да. Късата ми дългосрочна памет ми позволява да гледам един и същи филм през 3-4 години, сякаш го виждам за първи път.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Ако ще се изолирам, то със сигурност ще имам предвид да си почивам. А, най-добрата почивка е сън и смях. „Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb“ , „Blades of Glory“ и „Stranger Than Fiction“, понеже не мога да изгледам само един филм с Уил Фарел.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Аааа, тази професия не е за мен. Снимала съм се 2-3 пъти в епизодични сцени и реклами и честно да си призная, трябва да си малко луд, за да си актьор. Това е работа за много енергични хора, които не се уморяват лесно, имат търпение и умеят да чакат. Такова висене на снимачната площадка, каквото има повреме на работа в киното, ще ме побърка на първата седмица. Аз съм по-подходяща за жури. Пускате ми ги готови и почвам да мрънкам на три езика. :)))

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.