Новините днес

За кино с… Гейм аф Тронс

Дори да не сте фенове на ултимативния сериал „Игра на тронове“ на HBO, то поне веднъж сте попадали на страхотната фейсбук страница „Гейм аф тронс“, която се прави и поддържа от наши момчета и представя чудесни и изключително смешни мемета, с които галим крастата си по сериала. Сигурни сме, че досега никой не е правил интервю с фейсбук страница, следователно може да ни подкрепите за Нобелова награда.
Шегата настрана – пичовете се оказаха страхотни, а най-якото е, че разбират от кино. Вижте какво отговориха те в нашето традиционно интервю!

1. На кино в киното или на кино вкъщи?

Предпочитам на кино вкъщи, макар екранът да не е толкова голям колкото този в киното. Причината е, че обичам да обсъждам филмите докато ги гледам, особено ако са екранизации на книги/комикси/игри, с които съм запознат. Вкъщи това мога да го правя спокойно с приятели, докато в киното е напълно възможно да ме изгонят ако започна да се възмущавам на по-висок глас защо са включили Леголас в „Хобит“ като не присъства в книгата, примерно. Другата причина, естествено, е защото вкъщи ще ми излезе по-евтино.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Първият филм, който гледах на кино беше адаптацията на „Prince of Persia: The Sands of Time“. Като голяма част от аудиторията и аз не бях особено очарован от тази екранизация, да не кажа напълно разочарован.

3. Имат ли българите кинокултура?
Имат. Филмите са на почит у нас и това се вижда ясно през годините. Ако се загледаме и заслушаме, ще видим и чуем, че темата “Кино” присъства в голяма част от разговорите между хората. Сайтове с торенти и субтитри, огромни модерни кино зали, предавания и дори игри потвърждават, че българите не само харесват и обичат киното, но и са наясно с много от нещата, случващи се в тази индустрия.

4. А какво мислиш за българското кино?
В последните години се възроди според мен, може би и покрай сериалите на националните телевизии, „Забранена любов“, „Стъклен дом“, „Под прикритие“ и т.н. Филмите ни също се поосъвремениха, макар че винаги се намира и по някой филм, който да се развива по време на турското робство (или както биха казали политически-коректните учебници – „османското съжителство“). За мое съжаление все още нямаме български фентъзи филми, дали поради липса на бюджет за CGI и други визуални ефекти или просто защото хората, от които зависи одобряването на определен филмов проект не харесват жанра. Не мога да кажа, но се надявам за в бъдеще това да се промени.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Този въпрос е буквално удар под кръста. Обективно погледнато, много трудно някой би избрал просто ей така. Четиримата са титани в киното и едва ли са много онези, които са останали разочаровани от тях. Филми като “Кръстникът” и “Шофьор на такси” ще останат завинаги в историята на киното, както с режисурата, така и с невероятната актьорска игра на гореупоменатите личности. И изхождайки от всичко това, не мога да направя избор.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Ако Гай Ричи може да се нарече “съвременен”, то несъмнено ще е той. Макар че и Мел Гибсън успя да докаже, че го бива не само като актьор, а и като режисьор. И в двамата има потенциал, на който съм убеден, че ще се наслаждаваме още дълго време.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Трудно ми е да се спра на един, но щом се налага – „Аватар“ на Камерън. Виждали сме историята за чуждестранните агресори, които нападат коренното население или заграбват ресурсите им милиони пъти, и в доста от тях е било по-добре представено. Като цяло не разбирам еуфорията покрай тия триметрови смърфове. Откъм ефекти филма наистина беше много добре за времето си, но за мен историята беше прекалено драматична и предсказуема. Друга причина е, че поради името на филма, сега всеки път когато някой каже „аватар“ всички се сещат за този филм, а не за шедьовъра на Ди Мартино и Кониецко, които първи популяризираха тази дума, макар и с доста различно значение (и историята беше в пъти по-добра, особено за западна анимация).

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Това все още не ми се е случвало и не мисля, че ще ми се случи някога. Един филм или ще ми хареса или не, без значение колко пъти го гледам. Мнението ми няма да се промени. Ако филмът ми хареса, и още сто пъти да го изгледам, все ще ми харесва. Ако не ми хареса, дори и да се насиля да го гледам пак, мнението ми няма да се промени (пробвал съм го с ужасната адаптация на Avatar,  „The Last Airbender“ на Шиямалан, или както обичам да го наричам „Филмът-който-не-трябва-да-се-назовава“ и колкото и да си повтарях, че е адаптация и няма как да е като оригинала, просто не харесах нито едно нещо в него).

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Много се двоумя между оригиналната Star Wars трилогия и „Lord of the Rings“, но клоня повече към второто сякаш. Но пък ако се брояха и сериали,  първият ми избор щеше да е Game of Thrones, може би „Vikings“ и „Friends“,  за да има и на какво да се смея, пък и си е класика.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Еееех, да беше само един. Искрено завиждам на Мат Деймън за поредицата „Борн“. Говоря за първите три части, после нещата малко се размиха. Според мен една от най-добрите и силни екшън-поредици, правени някога. Може би само „Мисията невъзможна“ е съизмерима с Борн, колкото и да не харесвам Том Круз. Играе ми се и в нещо на Тарантино – Aлдо Рейн от „Гадни копилета“, например, не че Брад Пит не е перфектен там. Играе ми се и с Робърт Редфорд, та затова бих се пробвал и на мястото пак на Брад, само че в „Шпионски игри“. Много мъжки филм за истинското приятелство, не помня колко пъти съм го гледал вече. Стига толкова, че няма да ми стигне времето до Коледа да изброявам! Хаха!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.