Новините днес

За кино с… Михаил Дюзев

Любимото ни предаване „Като на кино“ по bTV Cinema вече има нов водещ. На мястото на любимата ни Стаси Кара застава Михаил Дюзев, познат като водещ на сутрешния блок на Дарик Радио, както и от предаването „Нека говорят…“ по bTV.

Михаил Дюзев е роден през 1975 г. в град София, а кариерата му започва в Канал 3 под ръководството на Сашо Диков. Впоследствие се прехвърля в радиото, където води рано сутрин „Дарик Кафе“. От септември тази година може да бъде гледан всяка събота от 18:00 ч. в „Като на кино“, където продължава традицията да запознава родните киномани със съвременните тенденции на седмото изкуство. Имаме огромното удоволствие да му зададем традиционните ни десет въпроса, чиито отговори може да проследите в петъчното ни интервю.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
Киносалоните остават местата, където филмите трябва да бъдат гледани и съпреживявани с още хора. Залите в големите молове съвсем не са такива специални места обаче. Там със сигурност няма да можеш да се съсредоточиш върху ставащото на екрана. За щастие в София им избор от истински „храмове“ на киното, като Дома на киното или G8 например. Смятам също, че на „ритуалът“ кино не му пречи да се случва и в къщи. И на екрана на телевизора и на лаптопа, с подходящото качество, можеш да получиш същото интелектуално и визуално удоволствие, само че в тесният кръг на твоите близки или пък сам-защо не!

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал/а на голям екран?
Хич не беше приятно първото ми гледане на филм. Сигурно съм бил много малък, не помня на колко, когато майка ми ме заведе на една от сериите на „Сандокан“. Поредицата е от края на 70-те години на миналия век. Страхотен филм от днешна гледна точка, но тогава ме накара да плача със сълзи и да си тръгнем по-рано от прожекцията. Сигурно майка ми, която е истински киноман, е смятала че Кабир Беди и компания са идеална приключенска история за мене, но битките и суровите сцени на екрана ме хвърлиха в истински ужас. Сега си давам сметка, че със сигурност не съм бил подготвен за силата на киното. Но пък сега умирам за хубави екшън сцени на екрана.

3. Имат ли българите кинокултура?
О, да! Публиката се подценява и от творците и от журналистите, но мисля че това е грешка, която води и до твоя въпрос.

4. А какво мислиш за българското кино?
Напоследък се снимат все повече филми. България участва и много общи проекти със други държави. Мисля, че кризата в българското кино отмина и отсега нататък ще имаме все повече поводи да коментираме успехите на българските творци.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Всички те са географски и почти кръвно свързани. Имат общи корени в Южна Италия.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Смятам, че синовете на големите режисьори за добро или лошо са и надарени и с предимство. Затова ще посоча един: Джонас Куарон, синът на Алфонсо Куарон. Освен всичко е работил с баща си по „Гравитация“ – филм, който много харесвам.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
„Титаник“. Няма нужда да обяснявам защо.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Много рядко. По скоро, когато много ми говорят за даден филм, си изграждам грешна представа за него, докато не го гледам.

9. Кои са трите филма, които би взел/а със себе си в изолирана среда?
Няма как да избера три. Трябва да са на ден по три.

10.В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Винаги съм искал да бъда супергерой. Сменям се веднага със всички, които се сетите.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.