Новините днес

Кино-литературно съзвездие на CineLibri 2017

Фолкер Шльондорф, живата легенда на немското кино, е един от най-изтъкнатите немски режисьори от следвоенния период, заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Вернер Херцог и Вим Вендерс. Създал е над 40 филма, донесли му десетки награди и номинации. На 40 години печели едновременно „Оскар“ и „Златна палма“ за филма „Тенекиеният барабан“ – екранизация по Гюнтер Грас. Шльондорф е известен на няколко поколения киномани по цял свят, с творби като „Младият Тьорлес“ по романа на Робърт Музил, „Изгубената чест на Катарина Блум“ на Нобеловия лауреат Хайнрих Бьол, „Горски цар“ по Мишел Турние, „Деветият ден“ и „Дипломация“. В автобиографичната си книга „Светлина, сянка и движение“ великият режисьор разказва за живота си и срещите си с едни от най-известните имена в киното като Брижит Бардо, Жан Моро, Дъстин Хофман, Ален Делон и други.

Бруно Куле, един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори. Творческата му биография включва близо 90 саундтрака, десетки номинации и награди, включително номинация за „Оскар“ и три награди „Сезар“. Изключителна популярност му носи работата по „Коралайн и тайната на огледалото“(2009), „Хористите“(2004) и „Пурпурните реки“(2000). Автор е на музиката към филми на Клод Бери, Ален Корно, Ан Фонтен, Жан-Пол Саломе, Жак Перен, Жак Вебер и други. Музикалният стил на Куле се променя значително в различните му проекти, но има известни постоянни мотиви: неговият вкус към операта, желанието му да включва човешкия глас, непрестанното му търсене на оригинален звук, чрез смесване на различни музикални култури , и тенденцията му да отразява атмосферата създадена от образите и осветлението, а не толкова от историята във филма.

Давид Гросман, един от колосите на израелската литература, редом с Амос Оз и Меир Шалев. Учил е философия и театър в Еврейския университет в Йерусалим и посвещава дълги години от професионалния си живот на националното радио. Всепризнат като едно от най- талантливите пера в света, писателят е кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция и носител на още много награди. Автор на 10 романа с международно признание, нехудожествена литература и книги за деца, преведени на 36 езика. Тази година бе удостоен с една от най-престижните награди в света на литературата – международен „Букър“ за романа „Кон влиза в бар“, който ще има премиерата си на български по време на CineLibri. Правата за романа, чието въздействие го нарежда до най-доброто от Достоевски и Кафка, вече са продадени в над 25 страни.

Кийра Чаплин, внучка на гениалния Чарли Чаплин и правнучка на Нобеловия лауреат Юджийн О`Нийл. Добива популярност още на 17 години и от тогава работи като модел, а по- късно придобива и дял от филмовата компания „Limelight“, кръстена на последния американски филм на прадядо и. Като модел се е появявала на страниците на Vogue и Elle и има публикувана книга, в която споделя различния си поглед към модния свят. Можем да я видим и на големия екран, в роли във филмите „Колко е важно да бъдеш сериозен“, Aimee SempleMcPherson, Interno Giorno и други.

Дориана Леондеф, изтъкнатата италианска киносценаристка има в творческата си биография близо 30 филма, много от които увенчани с престижни отличия. Участва и продуцира редица интернационални проекти и има спечелени осем награди, включително „Давид ди Донатело“ за най-добър сценарии на филма „Хляб и лалета“(Pane e Tulipani). Във всяка история, която пише, Леондеф търси истината за нещо, което като писател би искала да разкаже, като зрител би искала да види и като читател би искала да прочете.

Елица Георгиева, родена в София, но от 15 години живее в Париж, където завършва магистратура по кино и творческо писане и реализира проекти в областта на документалното кино, литературното писане и пърформънса. Автор е на три творчески документални филми: „Чужденка/-ки“, „В очакване“ и „Всяка стена е врата“, който печели две награди на престижния парижки фестивал „Кино на реалното“ и специалната награда на Френския институт. Романът и „Космонавтите само минават“ получава наградата „Рьоне Дюброй“ и е номиниран за редица други награди, резултатът от които ще стане ясен догодина.

Илиян Джевелеков, български продуцент, режисьор и сценарист. В периода на следването си работи като режисьор в студентска програма “КУ-КУ”. Продуцира хитовия филм „Дзифт” по романа на Владислав Тодоров. Лентата печели „Сребърен Св. Георги” на Московския кинофестивал и „Златна роза” на фестивала на българското кино във Варна. Дебютният в кариерата му на режисьор филм „Love.net” се нарежда в топ 10 на най-гледаните български филми за всички времена. За него Джевелеков печели награда за най-добър дебют.

Андреа Саймън, американска режисьорка, известна със своите интелектуално провокативни творби. Въздействието на нейните продукции се дължи на нестандартни визуални решения. При работата си като продуцент на популярното предаване Muse на Bloomberg TV тя работи върху 100 късометражни филма, с изключително широк диапазон от теми и личности на фокус.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.