Новините днес

Томи Лий-Джоунс застава до Кейси Афлек в „Стоунър“ на Джо Райт

Кейси Афлек предизвика истински фурор покрай наградата си „Оскар“ за „Манчестър край морето“ и публичният интерес към него се повиши повече, отколкото беше преди време. Ние винаги сме харесвали Кейси и дори ни е малко мъчно, че ще го виждаме по-често на екран, но няма какво да направим по въпроса, освен да се надяваме, че ще продължи да разчита на качество, отколкото на количество.

„Стоунър“ е името на новия филм на Джо Райт („Atonement“), в който участие ще вземе самият Кейси Афлек, а най-новото е, че към него се присъединява Томи Лий-Джоунс. „Стоунър“ е адаптация по едноименния роман на Джон Уилямс (да не се бърка с композитора), който проследява живота на Уилям Стоунър (Афлек) – беден фермер, който се превръща в агрокултурен учен. Книгата е издадена у нас от изд. „Лабиринт“ и ви предлагаме да прочетете официалния синопсис:

„Книга на годината за 2013” – престижна награда, присъждана от 4000 книжари в „Уотърстоунс”, най-мощната верига от книжарници във Великобритания, Белгия, Холандия и Ирландия.
Романът, който покори Европа. И я разплака.
Необикновена книга за обикновения живот на едно момче, което тръгва от дълбоката американска провинция и се издига до университетски преподавател. В романа не се случва нищо. По-точно, случва се цял един живот, белязан от тихо отчаяние и неизчерпаеми запаси от достойнство.
Стилът на Уилямс е пределно изчистен, аскетичен, оголен до мускула, в него няма и една излишна дума и това създава особена съпричастност със съдбата на главния герой – Стоунър би могъл да бъде всеки от нас.
Джон Уилямс (1922-1994) издава „Стоунър“ преди близо половин век. Преди няколко години романът е преоткрит и заживява нов живот – включен е в авторитетната поредица на „Ню Йорк Ревю ъф Букс“, а в Европа се превръща в голямата литературна сензация на 2013 година.

„Невероятен!”
МИРОСЛАВ ПЕНКОВ, в. „Дневник”

„Роман за тихото геройство на моралния избор.”
МИЛЕНА ЗЛАТАРОВА, „Аз чета”

„Един от великите американски романи на ХХ век, останали в сянка… Почти съвършен.”
БРЕТ ИСТЪН ЕЛИС

„Страхотен роман с отекваща като ехо тъга.”
ДЖУЛИАН БАРНС

„Един от великите забравени романи на миналия век. През последните няколко години съм купил от него поне 50 бройки – за подарък на приятели. От тази книга изпадат във възторг и писатели, и читатели.”
КОЛЪМ МАККАН, в. „Гардиан”

„Стоунър е съвършен роман, разказан толкова добре, написан толкова красиво, че направо те разтърсва.”
„НЮ ЙОРК ТАЙМС”

„Красив, тъжен, напълно убедителен разказ за цял един живот. Изумен съм, че такъв добър роман е убягвал толкова дълго на вниманието ни.”
ИЪН МАКЮЪН

„Вероятно най-добрият образец на минимализма, който някога съм чел.”
СТИВЪН ЕЛИЪТ

Ролята на Томи Лий-Джоунс все още не е уточнена, но сме сигурни, че ще има какво да видим от него. Андрю Бовел ще адаптараи сценария, а докато се готвим за „Стоунър“, то ще проследим „Най-мрачният час“ на Райт, който идва до броени месеци по нашите екрани.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.