Новините днес

Богата и разнообразна кинопрограма в „Дни на предизвикателства“ 2017

Очакваните с огромен интерес Fishpeople, In Gora и 14×8000 са сред акцентите на тазгодишния форум за екстремни спортове и активен начин на живот.

От Аляска до Балканите, от Майорка до Хималаите – с тазгодишната филмова селекция на „Дни на предизвикателствата“ ще се обиколим света за три дена!

Над 10 премиерни филма, посветени на екстремните спортове, приключенията и пътешествията присъстват в киноафиша на 12-тото издание на форума „Дни на предизвикателства“, който ще се състои от 29 ноември до 1 декември в аула „Максима“ на УАСГ. Както всяка година, подбраните заглавия са следствие от внимателна селекция и събират най-доброто от документалното спортно и  приключенско кино по света и у нас. В рамките на трите фестивални дена ще видим най-новите и чакани с огромен интерес продукции на гигантите в брашна Patagonia (Fishpeople) и Picture Organic Clothing (трилогията Reel Rock Tour 12; Storm Troopers, In Gora), като специално внимание тази година е отделено и на родни киноленти, посветени на подвизите на популярни български алпинисти и изследователи, сред които най-новия филм на Боян Петров „14×8000“. Споменавайки In Gora, трябва да се отбележи, че филмът на реж. Анди Колет, посветен на приключението на група белгийски (белгийци ли са) фрийрадъри из Балканите, включително и България, вече обиколи голяма част от световните спортни кинофестивали и остави зрителите и журитата очаровани.

FISHPEOPLE (премиера):

Ние сме същества на водата. 90% от нас е вода, живеем на Синята планета, а учените твърдят, че колкото по-близо до водата живеем, толкова по-щастливи се чувстваме. Новият филм на Patagonia – FISHPEOPLE, разказва точно за това – за хората, чиито животи са неразривно свързани с предизвикателствата на откритите води. Режисьор на филма е Кийт Малой, бивш професионален сърфист и сърф амбасадор на Patagonia, който проследява историите на няколко невероятни личности, посветили се на моретата и океаните. Сърфисти, плувци и рибари, бивш работник в мина и деца от рискови групи са сред героите на филма, които ни показват пречистващата сила на водата в съвсем буквален смисъл. Солените дълбини крият много повече от това, което виждаме, когато гледаме от брега.

Осмелете се да се потопите в безкрайното синьо, оставете се на водата да промени и вас.

 – Reel Rock Tour 12 (премиера)

Поредицата „Reel Rock Tour 12“ събира в себе си четири филмчета, които представят четири уникални истории на четири забележителни личности, обединени от една идея – да покорят върха. „Break on Through“ разказва за една удивителна млада дама и непоклатимата й воля. В съвременното скално катерене, 5.15 е абсолютният връх в скалата по трудност, постижение, достигано до момента само от някои мъже, но никога от жена. Марго Хейс, малко известна 19-годишна девойка от Боулдър, Колорадо, е твърдо решена да промени това, като мобилизира тялото и ума си до краен предел. Дали ще успее ще научите в края на филма. Above The Sea проследява приключението на легендарния катерач Крис Шарма, който открива недокосвана, гладка стена при завръщането си в Майорка. Ако успее да преодолее поредица от взривоопасни мятания в дълбокото и най-после да овладее пасажите, той ще установи, какво може да бъде най-трудното в света „соло над дълбока вода”. Safety Third – за повечето катерачи, сигурността е на първо място. Но Брад Гобуърд не е повечето катерачи. Подхранван от еднодневни понички и невъзпрепятстван от страхови усещания, този млад талант предизвиква границите на страховитите традиционни маршрути, изкачвания без седалка и изпотяващи ръцете неосигурени соло изпълнения. Stumped разказва вълнуващата история на едноръката катерачка Морийн Бек.. Пиеща, псуваща и крайна, тя натоварва остатъка от липсващата си ръка до краен предел.

 In Gora (премиера)

На борда на бившия американски училищен автобус, преоборудван изцяло в екологичен кемпер, модерните номади Тим и Вал, заедно с група скиори и бордисти,  преследват пудрата по пътя си и преминават през Австрия, Словения, България, Македония и Черна Гора. Преживяванията им са далеч отвъд всекидневието на редовия фрийрайдър, не на последно място заради вдъхновяващите срещи с местните в различните държави.

Освен приключенски „In Gora“ (идва от славянската дума „гора“) е и документален филм със социални измерения, изследващ проблемите на околната среда. Мотивацията на семейство със силни екологични ценности, заедно с тази на група фрийрайдъри, посветени на опазването на планините, са перфектна възможност да бъдат поставени на дневен ред някои наболели теми на Балканите, между тях и кампанията за Пирин на WWF.

Storm Troopers (премиера)

 Малкото и китно снежно градче Хейнс в Аляска е прочуто с две неща: дългогодишната си хели-ски традиция (каране на ски с хеликоптер)  и необятните планини, в които това се прави. Всяка пролет райдърите се събират в този величествен снежен рай, за да се спуснат по най-известните и най-желаните линии (писти?) в света. Преди няколко години обаче, тази уникална  местност вече не е достъпна.  „Четирите вятърни планини“ са обявени за забранена за летене и съответно за спускане на товар и кацане територии. Следователно достъпът на хеликоптери до най-апетитните за спускане зони в тази мечтана местност е преустановен. На североизток са разположени върховете Storm Troopers. Следвайки пътя на великите фрийрайдъри и екстремното си желание да възродят митичния връх, Лео и Томас се отправят на пешеходен преход към върха – за първи път в историята му! Двамата се стараят да покажат на природата смирено поведение, за да съхранят и да се насладят на магията на тези изключителни земи.

ЕСЕН (премиера)

 Първото българско предложение в тазгодишната филмова селекция на „Дните“ се нарича „Есен“ на Руслан Вакрилов, който го описва като „Филм за сезона в долината“. Встрани от тематиката за зимни биваци, покорени върхове и развети трибагреници, една малка група маргинални катерачи се крие в дълбоките рилски гори и изследва молекулата на свободното катерене в най-чист вид или „16 хипарливи боулдър отрепки, 8 от които се опитват да кажат нещо умно, а един се напъва нещо в една тръба и издава дразнещи звуци.“ Стана ли ти любопитно?

Сняг и скала

Другото любопитно българско предложение е „Сняг и скала“ на реж. Александър Пенков – както говори заглавието, в кратката видео импресия става въпрос за снежни приключения и стръмни хребети или по-точно за няколко красиви изкачвания в рамките на проекта „Отвъд Планината“, през лятото на 2017 г.: Гранд Комбен 4314 м, Хербетет 3778 м , Лигонцио 3033 м , Чима Oвест 2973 м и др.

14×8000

 През изминалата година най-популярният български алпинист Боян Петров успя да изкачи още два осемхилядника като част от проекта си “Българин на 14х8000”, който именно ще бъде представен в рамките на настоящото издание на спортния форум.

Филмът се фокусира върху експедицата на Боян до Гашербрум II (8035м)- тринадесети по височина връх в света. Намира се в Каракорум, Пакистан на границата с Китай. През лятото на 2009г., Боян прави опит на този връх, но се връща само на петдесет метра от най-високата му точка. Изкачването през лятото на 2017г. е успешно и Боян става третия българин достигнал върха.

В края на август, Боян се отправи към следващия си- връх Даулагири (8167м)- седми в класацията на хималайските гиганти. В компанията на испанеца- ветеран, Карлос Сория (78г.), екипът прави един неуспешен опит в средата на месец септември. Опитите за атака продължават и върхът е достигнат на 29.09.2017г. Осмо българско изкачване.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.