Новините днес

Лорън Хамъндс: „Добри момчета” на Мартин Скорсезе е повече от шедьовър!

Възможността да се срещна с Лорън Хамъндс дойде покрай протичащия в момента фестивал за независимо кино „So Independent“, в чието жури участва програматорът на „Tribeca Film Festival“. Израснал в Ню Йорк, Лорън постига мечтата си да бъде част от световното кино и днес обикаля света, за да дава своето експертно мнение за онези филми, които гледаме само по фестивали, без те да достигат до комерсиалните салони.

Срещам се с Лорън Хамъндс в ден, в който часовата разлика все още оказва своето влияние върху него. Въпреки това, Лорън идва на интервюто усмихнат и кипящ от енергия. Говорим си за киното, за работата с Робърт Де Ниро, за фестивалите и стрийминг платформите, както и за скандалите с холивудското чудовище Харви Уайнстийн, а двете поредни кафета отдавна са изстинали и чакат да бъдат заместени от следващите две. Признавам, че скоро не бях изпитвал такова голямо удоволствие от разговор с човек, с когото споделяме толкова много общи страсти и съм благодарен, че имах този изключителен шанс да се докосна до него.

Добре дошъл в България, мистър Хамъндс. Радвам се, че сте в България и ще бъдете част от журито на So Independent. Как се чувствате тук сред толкова любители на доброто кино?
Благодаря за топлия прием. Длъжен съм да кажа, че обожавам So Independent Film Festival. Това е четвъртото ми участие в него, както и петото идване в България и наистина обичам страната ви. Харесва ми това, че тук е пълно с изключително много любители на независимото кино и това ме вдъхновява да идвам отново и отново, за да виждам този глад за хубави филми. Пътувал съм много по света, но само тук виждам как един град демонстрира страст за кино, което е наистина впечатляващо.

Какво от програмата на фестивала ще препоръчате на българските зрители?
За мен е много важно да кажа, че откриващият филм на фестивала „Лъки”с участието на Хари Дийн Стантън е много специален поради ред причини, но най-вече заради актьорското изпълнение на Хари. Той дава всичко от себе си и това е чудесно. Също така препоръчвам „Менаше”, разказващ за ортодоксалното общество на евреите в Бруклин и по-специално за мъж, чиито отношение с неговото семейство е история, която задължително трябва да бъде разказана. Препоръчвам и „Call Me By Your Name”, за който се смята, че ще бъде и един от силните претеденти за награда „Оскар” през следващата година. Има също така и много важен филм, който се нарича „Abundant Acreage Available” на режисьора Ангъс Маклаклън, в който актьорската игра на Ейми Райън е на много високо ниво. Няма как да пропусна и документалния филм от Италия, носещ името „Калабрия”. Има толкова много хубави филми, които се излъчват на фестивала, така че е хубаво да се гледат колкото е възможно повече, като в това число включвам и българските филми от програмата.

Колко е дълъг пътят на киномана, израснал по улиците на Ню Йорк, до програматор на Tribeca Film Festival?
Най-забавното е, че аз винаги съм бил в киното. Учих във филмово училище, снимах късометражни филми и никога не съм смятал, че програмирането на филми е професия. Това за мен е работата – мечта. Преди десет години започнах работа в „Трайбека” на друга позиция, от която научих много за фестивала, но винаги говоренето за филми и писането за филми е било страст, с която теб споделяме. Когато успях да се присъединява към екипа, който програмира, изпълних и най-голямото си желание – да мога да работя това, което искам, да пътувам из целия свят, да се свързвам с други любители на киното като теб и да откривам нови филми. Това е много вдъхновяващо и няма да спирам да го правя, докато съм жив.

Мартин Скорсезе казва, че „Няма такова нещо като „лесно”. Лесното е трудно”. В този ред на мисли, лесно ли е да се работи с икона като Робърт Де Ниро и в крайна сметка той „добро момче“ ли е и в реалния живот?

Дали той е „добро момче” (смее се)? Всеки път, когато комуникирам с Де Ниро осъзнавам, че той е отличен творец и същевременно с това много тих човек. Напоследък е много зает със снимките на най-чакания филм от всички нас – “The Irishman”, който се режисира от Скорсезе и се продуцира от „Трайбека”. Мога да кажа, че очаквам този филм от няколко години, тъй като обожавам гангстерското кино и възможността да видя Скорсезе и Де Ниро отново заедно е прекрасна. Въпросът ти обаче ме кара да споделя, че смятам „Добри момчета” за повече от шедьовър.

Какво е бъдещето на киното? Ще изчезне ли то в познатия му вид, прехвърляйки се към домашното забавление като Netflix и HBO или салоните винаги ще чакат зрителите с билети в ръка?
Мисля, че има място за всичко. Много е важно кината и разпространителите да продължат своята работа, защото киното събира хората. То им помага да споделят удоволствието от гледането на филм заедно. Няма как да се сравни гледането на комедия или хорър вкъщи с гледането им в зала, където е пълно със зрители и те заедно поемат енергията, която струи от екрана. Разбира се, стрийминг платформите дават възможността на все още недоказали се режисьори да направят филм, който да достигне до широката аудитория. По същият начин може да се разгледа и ситуацията с филммейкъри, които по този начин правят своите най-желани филми, както прави Мартин Скорсезе с „The Irishman”. Все пак понякога се притеснявам, че удоволствието от ходенето на кино може да изчезне за сметка на компании като Netflix, Amazon Video и HBO.

Как ще коментирате огромния скандал с Харви Уайнстийн, разразил се в Холивуд? Ще промени ли този скандал бизнеса оттук нататък?
Надявам се да го промени! Никога не съм работил с Харви, но мисля, че е много вдъхновяващо за околните да виждат как жените разказват за своите проблеми с него. По този начин излизат наяве проблеми не само със сексизма, но и такива, които са свързани с расизма. Мисля, че е крайно време да се елиминат бариерите и сегрегацията по полов признак в ролите да бъде премахната. Това може да доведе до нещо много, много добро и хубаво за развитието на киното.

Какъв съвет ще дадете на тези, които желаят да бъдат значима част от световното киното?
Да следват мечтите и сърцето си. Киното е вдъхновяващо изкуство, която свързва хора от различни култури, така че ако наистина обичате киното – работете за мечтата си и не се отказвайте. Има толкова много начини да се правят филми и да се разказват истории, които ние искаме да видим и чуем, така че продължавайте!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.