Новините днес

За кино с… Галин Стоев

Днес имаме удоволствието да си говорим за кино с Галин Стоев, с чиито филмов дебют на режисьорския стол, наречен „Безкрайната градина“, ще бъде открит предстоящият фестивал „Киномания“ 2017 г.
Галин завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Крикор Азарян, а впоследствие работи като актьор и театрален режисьор в България, Англия, Чехия, Русия, Аржентина и Франция. Автор е на спектаклите „Градът на ангелите“ от Сам Шепърд, „Илюзията“ от Пиер Корней, „Агамемнон“ по Есхил и „Мяра за мяра“ по Уилям Шекспир. Играе във филма „Подгряване на вчерашния обед“ на режисьора Костадин Бонев.

1. На кино в киното или на кино вкъщи?
В киното, разбира се! И вкъщи става, но ти трябват биймър, стерео уредба, бяла стена и приятели с пуканки. В киното има филми, на които може да се ядат пуканки, а има и такива, на които трябва да се мълчи и да се гледа по възможност внимателно.

2. Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал на голям екран?
Може би бях тригодишен, отидох с родителите си на лятно кино. Не помня нищо от филма, помня само, че когато започна някаква секс сцена, майка ми ми закри очите и това ме скандализира, стори ми се много неуважително.

3. Имат ли българите кинокултура?
Не съм сигурен, че мога да отговоря на този въпрос.

4. А какво мислиш за българското кино?
И този въпрос ми е сложен, да не забравяме, че аз все пак съм дебютант.

5. Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
И двамата са много силни, но погледът на Пачино в първия Кръстник кърти мивки.

6. Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Не знам, светът е пълен с талантливи хора, които работят и това само по себе си е прекрасно. Впечатляващи са работите на Звягинцев („Завръщане“, „Левиатан“), на Йоргос Лантимос („The Lobster“), на Павликовски („Ида“)… Но какво би останало след нас не мога да гадая. Мисля, че последният революционер си остава Тарковски.

7. Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Не е филм, а режисьор. И не го ненавиждам, а ме ядосва, защото е талантлив и в патологична депресия. И явно единственият начин да се почувства по-добре е да депресира и смаже морално зрителя си или пък садистично да тормози главната си героиня. Това е Ларс фон Триер. Всичко след „Breaking the waves“ ми се струва разхищение на енергия и талант, без наистина това да трансцендира.

8. Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Разбира се, последно ми се случи с френския филм „Divines“. Първия път не успях дори да го догледам, беше ми досаден и преднамерен. После го гледах пак и станах свидетел на една вълнуваща история.

9. Кои са трите филма, които би взел със себе си в изолирана среда?
„Разум и чувства“ на Анг Лий, „Тайни и лъжи“ на Майк Лий и всичко на Апичатпонг Верасетакул.

10. В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Никога не би ми хрумнало да правя подобно нещо.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.