Новините днес

За кино с… Йордан Манов

Днес прескачаме в света на високите технологии и подхващаме на разговор Йордан Манов, CEO на онлайн платформата technology.bg. Киното и технологиите винаги са съжителствали в симбиоза, а Йордан пък съжителства заедно с проекта си, посветен не само на джаджи и програмни езици, но и на любимата ни тема, а именно киното. Тех-гийковете винаги са заемали специално място в сърцата ни, а Йордан е точно такъв – гийк до мозъка на костите си. Вижте какво е киното за него в традиционното ни петъчно интервю.

На кино в киното или на кино вкъщи?
Фен съм и на двата варианта. С навлизане на модерните аудио и видео технологии в днешно време е грехота да не видиш и чуеш специалните ефекти в повечето екшъни и фантастики. Също така е перфектната възможност да се видиш с приятели преди или след прожекцията на по кафе/бира и/или каквото дойде. От друга страна, няма нищо по-хубаво от това да се опънеш в креслото и да изгледаш някое стойностно заглавие пред телевизора вкъщи след натоварващ работен ден.

Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал на голям екран?
Надявам се, че не бъркам, но това ще да е било „Лунен пътешественик“ с Майкъл Джексън.

Имат ли българите кинокултура?
Като цяло моите наблюдения са, че повечето българи са почитатели и се интересуват основно от американската кинокултура, а в същото време в обсега на световното кино има толкова добри заглавия, които много често се забелязват единствено от хора, които сериозно се интересуват и ровичкат в тази насока.

А какво мислиш за българското кино?
В българската индустрия е пълно с професионалисти и мисля, че вече би трябвало да сме известни в цял свят, че тези хора правят невъможното с нищожен бюджет, в сравнение с чуждестранните такива.

Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Копола с Пачино.

Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Искрено се надявах това да станат братята Уашовски, но не съм сигурен дали промяната на пола няма да им изиграе кофти номер.

Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Не съм сигурен, че се сещам за филм, който искрено да ненавиждам. Може би по-скоро такъв филм би бил „Петдесет нюанса сиво“, който просто не ми харесва, но в никакъв случай не мога да кажа, че го ненавиждам. Може би се влияя малко от клишетата за манекенките и Паулу Коелю. Мога да ти кажа един филм (или една поредица), която много хора не харесват, а аз обичам. Това е поредицата „Трансформърс“ – не мога да обясня как, но тази поредица връща детското в мен и встрани от всички мнения, че няма сюжет и подобни, аз лично си оставам фен и гледам всеки нов епизод с кеф.

Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Досега не е имало подобен случай. Въпреки това искрено ми се ще да ми се случи подобно нещо. Според мен основният въпрос, който би трябвало да си задаваме след като изгледаме даден филм не е „С колко по десетобалната би го оценил?“, а „Би ли го гледал втори път?“. Веднъж не ме ли грабне даден филм, почти няма шанс да го гледам втори път.

Кои са трите филма, които би взел със себе си в изолирана среда?
„Белите не могат да скачат„, „Seven Pounds“ и „12 Angry Men“.

В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Майкъл Джордан в „Space Jam“. Професионално изкривяване.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.