Новините днес

Star Wars: The Last Jedi / Междузвездни войни: Последните джедаи

БЕЗ СПОЙЛЕРИ!

След две гледания в един ден, изпълнен с емоционалното преживяване на съчетани в едно новогодишни празници, сватба, юбилей и евентуалното раждане на дете, Междузвездни войни: Последните джедаи улегна дълбоко в съзнанието ми на нърд и ме кара да крещя с цяло гърло.

Крещя от екстаза и въпреки него; крещя от обогатяването на гийк културата си; крещя от кеф и се чудя – възможно ли тази година да има такъв прекрасен завършек?

Междузвездни войни е не само основата, на която ляга съвременната комерсиална фантастика. Междузвездни войни е преживяването, което вече четиридесет години съчетава в себе си ин и ян и кара нравите да се сблъскат в конфликт между изкуството и комерсиализма. Междузвездни войни е началото и края на цял нов жанр в киното, предизвиквайки сътресение в попкултурата, създавайки я и видоизменяйки я с всеки следващ филм.

Никога не съм крил, че Междузвездни войни е една от любимите ми филмови поредици. Този път обаче няма да навлизам в емоционално наблъскани спомени – това не е необходимо днес. Днес е важно да изоставите всичко и да побързате за предпремиерата довечера в някое от големите кина; загасете мониторите и се отдайте на интергалактическо пътешествие, в което ви чакат Райън Джонсън, Марк Хамил, Кари Фишър, Дейзи Ридли, Джон Бойега, Донал Глийсън, Анди Съркис, Оскар Айзък и Адам Драйвър. Те ще ви съпътстват в рамките на почти три часа, в които стресът ще бъде убит за следващите няколко месеца. А и повече.

Още през януари бе анонсирано заглавието на новия филм, което предизвика и множество полемики сред критици и почитатели. Е ли, или не е в множествено число двусмисленото изречение, което довежда зрителите до края на легендарно движение в поредица, довела и до създаването на църква в истинския свят? Езиковите норми във френския и испанския обаче се намесиха и доказаха, че въпреки двусмислените твърдения и непотвърждаването от страна на Райън Джонсън, то заглавието все пак е в множествено число, с което започнаха и новите спекулации – кои са всъщност последните джедаи?

Настоящият текст няма да отговори на този въпрос, както и няма да ви разкрие важни детайли от филма. Не бих си позволил да ръся спойлери за Междузвездни войни, освен ако това не е изрично упоменато. Престъпление е да спойлваш и като такова аз няма да го извърша. Само ще се опитам да ви убедя в тезата си.

А тя е, че Междузвездни войни: Последните джедаи е най-добрият филм от общо деветте пълнометражни, които досега са намерили своето убежище сред феновете. Преди да ме линчувате за тези силни думи, то трябва да знаете, че Империята отвръща на удара за мен е класен шедьовър, стоящ над останалите си събратя и го обичам почти толкова, колкото обичам жена си. Последните джедаи обаче е друг тип първокласно шампанско и като такова трябва да бъде изпито до дъно, дори да няма до него купичка с ягоди и швейцарски шоколад. Последните джедаи е върхът в кариерата на Райън Джонсън (създал перфектния Looper: Убиец във времето“ през 2012 г. с Брус Уилис и Джоузеф Гордън-Левит), а оправданото доверие, гласувано му от Дисни и Lucasfilm, ще го превърне и в режисьора с най-много филми от Star Wars вселената (Лукас режисира „Нова надежда“ и прикуъл трилогията).

Още преди две години, когато Силата се пробуди в едноименния филм на Джей Джей Ейбрамс, зрителите се запознаха с новите герои, изпитващи ужасяващи последици от действията на личности, бушували из далечната галактика преди тридесет години. Изоставената Рей, обърналият се към доброто Фин, безстрашният пилот Поу Дамерън и нервният тийнейджър Бен Соло се утвърдиха като новите лица на поредицата, идващи тук, за да запленят новите поколения зрители. Без да съм пуритан спрямо Войните, то сделката между Лукас и Дисни се оказа и един от най-печелившите ходове, които последните някога са сключвали и се радвам, че живея във време, в което Междузвездни войни продължава до безкрая. Дотук с коментара ми за Мики Маус.

Силата се пробужда завърши двузначно и постави множество отговори, за които чакахме до днес. Кои са родителите на Рей? Защо Бен Соло се превръща в крайното зло Кайло Рен? Защо вечният джедай Люк Скайуокър се изолира на самотен остров и ще се върне ли той към екшъна, който предстои? Междузвездни войни: Последните джедаи започва точно оттам, откъдето свърши и предния филм, екшънът е налице веднага, още с първите кадри, а отговорите на поставените въпроси висят със страшна сила и чакат да бъдат открити.

През първата половина на историята, филмът се движи в два успоредни таймлайна – Съпротивата срещу Първият ред, където се подвизават (почти) всички герои от предния филма, докато от другата страна стоят Рей-от-никъде и Скайуокър, които тепърва трябва да изграждат бъдещата връзка помежду си и спрямо Силата. Режисьорът Джонсън вече има добър опит с преплитането на различни истории, случващи се в различни точки на времето и пространството (в горепосочения “Looper”) и тук се справя чудесно с тежката задача да имплементира шоковите моменти и в двете линии, без едната да пречи на другата. Зрителят има възможността да съпреживява успоредните събития, без първите да натежат и да попречат на вторите. Това се отнася и до най-важното, което Междузвездни войни: Последните джедаи прави, а именно изграждането и последващото развитие на новите (да се чете и като основните) персонажи. Запознанството ни с тях в предния филм беше на типичното джейджейейбрамско ниво, докато тук характерите им и отношенията им придобиват нови измерения – Рей се сблъсква със Силата, Поу става все по-добър пилот, Фин се превръща в истинска бунтовническа отрепка, а Кайло Рен задълбочава вътрешния си конфликт между добро и зло, довел и до смъртта на баща му Хан Соло.

С развитие на филма (и с течение на времето – Последните джедаи е с най-продължително времетраене филм от всички), двата таймлайна се обединяват, а приключението става все по-осезаемо. Намесата и на върховния враг в лицето на Сноук (отново впечатляващ Анди Съркис) допълнително нагтенява атмосферата с бавно, но сигурно нарастващо напрежение. За това помага и музиката на Джон Уилямс, постигаща нови висоти спрямо предишните теми.

Междузвездни войни: Последните джедаи вкарва зрителите в директен сблъсък с основните ценности на Сагата, като ги допълва и променя; представя в нова и далеч по-интересна светлина старите герои – самият Люк Скайуокър, например, както говори и визията му от трейлърите и плакатите, се превръща в любимец на онези, които никога не са били негови почитатели – сиреч, моя милост. Ветровитите години, джедайската мъдрост и изпитанията го превръщат в ментор, който всеки трезвомислещ зрител би желал да има. Същото се отнася и до нашата принцеса Лея Органа, с чиято поява избиват и първите сълзи в залата. Независимо от прекрасното ѝ изпълнение, чувството за загуба в зрителите се допълва и разширява, оставяйки непримирима тъга от загубата на Кари Фишър, отишла си преди година. Твърде, твърде млада.

В Междузвездни войни: Последните джедаи туистовете следват един след друг, доставящи на върлите почитатели моменти, от които им идва да си скъсат дрехите. От кеф. Не веднъж, не два пъти, а многократно достигаме до ментален оргазъм, избухващ във феерия от чувства, цветове и наслада, която дори пристрастените към плътски удоволствия не могат да изпитат. Макар и колебливо започващ, с множество хумористични и ненужни включвания, филмът работи като добре смазан и поддържан механизъм, служещ за еталон на други механизми. Включването на нови персонажи (в лицата на Бенисио Дел Торо, Лора Дърн, Били Лурд, Джъстин Теру и Кели Мари Тран) допълнително украсява с любов детайлите, подтиквайки ги да изпъкват и да допълват сюжетната линия.

Междузвездни войни: Последните джедаи е подаръкът, който феновете заслужаваха отдавна и за който ще се говори много оттук насетне. Сияещ като звезда в небосвода, филмът е искрата надежда, която запалва чувството, че Сагата продължава, а стопът е единствено имагинерен.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.