Новините днес

За кино с… Ивайло Александров

Роден е в миналия век, обитава днешния, а ментално е в пълно безвремие. Редактор и автор в портала за градска култура Sofia Live от 4 години, а от 12 – един от аморфното крю на уебзина за стоунър-дуум психеделици Rawk’n’Roll. С тях пък пускат и любими банди на софийската публика, като ги канят за концерти у нас (сети се за Siena Root, Eyehategod или Crippled Black Phoenix). Според слуховете, повечето от бирата, която изпива, покапва под устата му и наторява брадистата растителност на лицето му. И да, освен рокенрол, обожава и читаво кино. Според неговите критерии, разбира се.

На кино в киното или на кино вкъщи?
Покрай тъпотиите, които въртят по кината, ми се гледа все повече кино вкъщи. И все пак, точно тези тъпотии е готино да се гледат на голям екран, с 3D цайси, дебел джойнт преди това и кока кола и пуканки в скута. Така че… Абе, хубаво е, че има и неща като Киномания и So Independent. И все пак нищо не може да бие рахата на това да си опънеш краката на масата, с чаша топъл чай в ръка, мъркаща котка на дивана и любим филм на DVD-плейъра. Явно играя и в двата отбора.

Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал на голям екран?
Със сигурност е един от следните три: „Тъмни сенки край клисурите“, „Хон Гил Дон“ или „Индиана Джоунс и Храмът на обречените„. Между 6 и 8 съм бил и малко ми се бъркат кое е било първо. Там някъде видях и „Лунен пътешественик“ и „Дънди Крокодила“, само че едното беше на кино в Перник с братовчедка ми, а другото в киното на село, така че не вярвам да са били първи. Абе, помниш ли, че по онова време гледахме повече филми на VHS?

Имат ли българите кинокултура?
По-скоро да. Ама нямат кино. Каквито филмите, такава и публиката. Всеки да си прави изводите.

А какво мислиш за българското кино?
Като болен от Алцхаймер е. Пълен мрак, с някой и друг проблясък.

Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Категорично Пачино. Робърт Де Ниро цял живот играе един и същи характер с една и съща физиономия.

Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Уес Андерсън колко е съвременен? Но и той ще отиде в категорията, където са и други мои любимци – Тим Бъртън, Жан-Пиер Жюне и Тери Гилиъм – майстор с по-тясна група последователи.

Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Нека говорим в сегашно време. За мое огромно удивление, всички полудяха по „Жената Чудо“. Харизмата на образа ѝ е на „Жената Тумор“. И, изненада – ще цитирам Фреди Меркюри:and I don’t like Star Wars„.

Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
А при десето и натам брои ли се? Има филми, които обичам да гледам често и първите 3-4 пъти все откривам още и още детайли.

Кои са трите филма, които би взел със себе си в изолирана среда?
Колкото и да ми се иска да се правя на софистициран киноман – ако съм на самотен остров (с достатъчно ток и техника, че да гледам филми), няма да си взема любими експресионистични или сюрреалистични филми, за да не се метна отвисоко надълбоко. Така че, „Дракула“ на Копола, „Гранд хотел Будапеща“ и, нека чийтна с три в едно – трилогията „Властелинът на пръстените“.

В кой филм би заменил главния актьор, за да изпълниш неговата роля?
Имайки предвид невъобразимия ми актьорски талант и мързела ми, ще е някой от късометражните с Tiffany Thompson. Бързо ще свърши.

фотография: София Зашева

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.