Новините днес

„Джордж Лукас“ на Брайън Джоунс

Бутиковото издателство Hybrid Books стъпи смело на българския пазар и бързо зае ниша, която отдавна имаше нужда от запълване. Биографиите на известни личности от различни сфери на попкултурата са част от портфолиото на редица конкуренти, но никой досега не се беше съсредоточавал изцяло върху тях. Hybrid Books направиха точно това и предложиха книги за всеки – от любителите на MMA до върлите киномани, които желаят да се докоснат до твърдия комерс върху хартия.

Излишно е да казвам, че биографията на Джордж Лукас идва точно навреме – в момент, в който издаването на Star Wars книги на български език е преустановено за неопределен период. За всички нови книги по Сагата, излизащи от 2015 г. насам, съм писал ревюта и можете да ги откриете тук, а още поне дузина пътуват към България, за да заемат място в библиотеката ми. Достойно място обаче зае Джордж Лукас на Брайън Джоунс, която е не само най-пълната и детайлна биография на твореца, но и майсторски изпипана от издателството – с твърди корици, луксозен гланц и фенско оформление, което задоволява и най-големите капризи на читателите.

Не виждам особен смисъл да занимавам аудиторията с пояснение за това кой е Лукас. Ако през последните четиридесет години не сте живели в хижа в гората, изолирани като виетнамци по джунглите, то най-вероятно сте гледали поне един филм на режисьора, а и многократно сте слушали имперския марш. Най-важното обаче, което трябва да знаете е, че Лукас не е само „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“. Той е много повече и асфалтира пътя на независимите творци в Холивуд, като успоредно създава мултимилионна империя чрез собственото си упорство и развит до безобразие талант. Част от най-елитната група кинодейци на XX век, Лукас черпи опит от най-добрите и се превръща от средняшки син на книжар до легенда, достойно заела място в нашата галактика.

Книгата е условно разделена на три части, носещи закачливите имена „Надежда“, „Империя“ и „Завръщане“. Препратките към „старата“ трилогия на култовата сага са само част от голямата история, която обхваща целия живот на Лукас. Роден в малкото градче Модесто в Калифорния, Джордж не е като останалите деца. Наследник на горд книжар и майка-домакиня, малкият мечтател дълго време търси своето поприще. Преминавайки през опитите на баща си за обучение в семейния бизнес, през гонките с автомобили и неуспешния опит за висше образование, Лукас открива мечтата си сравнително късно. Това обаче се оказва ключов момент за него и постепенно той създава приятелства с имена като Франсис Форд Копола, Брайън Де Палма, Стивън Спилбърг и Мартин Скорсезе. Животът на Лукас го сблъсква и с дългогодишната му съпруга и колежка Марша Лукас, която е отговорник и за монтирането на множество емблематични филми (вкл. и „Шофьор на такси“ на Скорсезе).

Лукас е отдаден на работата си професионалист; той приоритизира киното и изоставя личния си живот, от което следват множество проблеми  – и житейски, и здравословни. В книгата ясно се проследява целия процес от превръщането на името му в една от най-успешните търговски марки в света на киното, носеща и допълнителни позитиви като Pixar и ILM. Към настоящия момент, нито една друга книга, издадена на български език, не пресъздава по толкова изкусен и завладяващ начин пътя на твореца, прекроил киното и превърнал себе си в легенда.

Състояща се от над 400 страници и покриваща времевия интервал от рождението на Джордж до наши дни, биографичната книга е задължително четиво не само за почитателите на блокбъстъри, а и за всички онези, които търсят мотивацията за личния си успех.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.