Новините днес

Ant-Man And The Wasp / Ант-Мен и Осата

Цветен, забавен и вълнуващ семеен филм – така бих определил най-новото комиксово приключение, което от петък ще завладее кината по света и у нас. Третият филм на свръхрпродуктивните Марвел за годината е посветен на Ант-Мен и Осата и предлага на зрителите спокойно забавление, излизащо извън рамките на сериозността, в която потънахме след впечатляващия блокбъстър Отмъстителите: Война без край.

Имах странното усещане, че тази година ще се пренаситим от т.нар. Marvel Cinematic Universe след приключенията на Черната пантера и ансамбловия мегафилм, но опасенията ми не се оправдаха. Разбивайки световните боксофис рекорди за 2018 г., от Марвел имат повод да почерпят. Не само заради десетгодишнината, но и поради факта, че успяха да популяризират сравнително неизвестни извън Щатите герои, залагайки на семейното забавление. Винаги работещата формула не стъпва встрани от утъпканата през последните двадесет и пет години пътека и доставя слънчева светлина сред стотиците литри дъжд, които продължават да се изливат над страната ни.

Този път не е нужно да сте детайлно запознати с работата на Лари Лийбър, Джак Кърби и Стан Лий. Все пак, ако искате да изпъкнете като гийкове, може да споменете в компания, че Ант-Мен се появява за пръв път през 1962 г. в Tales To Astonish #35, а костюмът е навличан от фиктивните образи Ханк Пим, Скот Ланг и Ерик О‘Грейди. Преди три години, Ант-Мен дебютира в MCU под режисурата на Пейтън Рийд, който замени предварително обявения Едгар Райт. Райт обаче записа името си в кредитите си като сценарист, споделяйки тази чест с Джо Корниш, Адам Маккей и Пол Ръд. Самият Ръд изиграва и сега Скот Ланг, а в ролята на Ханк Пим се завръща големият Майкъл Дъглас. Компания им правят Мишел Пфайфър, Еванджелин Лили, Майкъл Пеня, Джуди Гриър, Боби Канавале и рапърът T.I.

Най-големият въпрос след Отмъстителите: Война без край беше свързан именно с Ант-Мен. Къде, да го вземе Танос, се запиля Скот Ланг и защо той не участваше в сборището, биейки се срещу огромната заплаха, надвиснала над вселената? Ант-Мен и Осата отговаря от самото си начало на този въпрос и междувременно се явява и директно продължение на първия филм. Ланг (Пол Ръд, умело излязъл от амплоато си на комедиен актьор при Джъд Апатоу) е под домашен арест. Ханк Пим (Дъглас) и дъщеря му Хоуп Ван Вайн (Лили) са извън закона, търсейки начин за навлизане в квантовата реалност, където преди десетилетия е изгубена Джанет Ван Дайн (Пфайфър). Джанет Ван Дайн е и първата Оса, чиито костюм впоследствие се наследява от дъщеря ѝ Хоуп. За да се справят обаче, Пим и Осата се нуждаят не само от контрабандни елементи за технологията си, но и от малко помощ, която идва не откъде да е, а единствено и само от страна на Скот Ланг.

Това ви е напълно достатъчно като първоначална информация, за да добиете бегла представа за комиксовото приключение, което ви очаква. Както споменах и по-горе, филмът изцяло се ориентира към семейните взаимоотношения именно поради тази причина е напълно подходящ за забавление на цялата фамилия. Пряката взаимовръзка между баща и дъщеря се наблюдава и от двете страни – и при Скот, разделен от ареста си от своята дъщеря, и при Пим, който, въпреки годините си, е запазил детското в себе си и се явява като по-малкото дете на своята собствена наследничка Хоуп. Режисьорът Пейтън Рийд този път е заложил много повече на действието (в сравнение с първия филм) и успява да комбинира семейните връзки с пряката сюжетна линия, върху която Ант-Мен и Осата развиват и допълват образите си.

Многократно е дискутирано и разгръщането на злодеите в огромната вече вселена на Марвел и тук обичайният проблем с липсата на качествен антагонист отново е налице, без обаче това да пречи на развитието – събитие, което досега не е наблюдавано под толкова интересен ъгъл. Срещу Ант-Мен и Осата се изправят двама гадняри, върху които успява да се разпредели негативизмът и всеки да поеме своята част от воденето на шоуто. От едната страна имаме контрабандистът Сони Бърч, който иска да се докопа до технологията на Ханк Пим, а от другата стои комиксовата Ейва, която има способността да преминава през материята с риск за собствения си живот. И единият, и другият искат машинариите на Ханк, а само миниатюрните човешки насекоми ще имат възможността да ги спрат. Ролите са поверени на Уолтън Гогинс и Хана Джон-Кеймън и те се справят удивително добре, а за цвят и настроение имаме и Лорънс Фишбърн, на когото очевидно му е писнало да се мъчи в конкурентната DC вселена.

Ант-Мен и Осата счупва бариерите пред снобите и умело се таргетира върху всички непретенциозни зрители и дори върху онези, за които комиксовото кино е табу. Разбира се, отричането на явление без неговото познаване е само проява на ограниченост, така че този път послушайте децата си и ги заведете на кино, без да мрънкате. Много е вероятно да излезете ухилени от салона и тайничко вкъщи да прегледате и други филми, с което да си припомните за тийн годините, когато се криехте с дистанционното след 00:00 ч. вечерта.

Ант-Мен и Осата предлага и върха в посткредит сцените и то най-вече с първата си. Никога не скрийнинг не бяхме чували ръкопляскане, но този път това се случи и вярвайте ми – комиксовото ви Аз ще изпадне в мини-оргазъм, докато видите каква приятна изненада ви е оставил Пейтън Рийд. След това можете спокойно да си тръгнете от киното – втората сцена вече я видяхме в трейлърите.

Ант-Мен и Осата няма да стъпи с двата крака в боксофиса и да размаже по-големите си братя, но за сметка на това заема достойно мястото си в семейството на Марвел и не само, че не се смалява, а прави точно обратното. Отивайте и гледайте. Няма да ви е нужен микроскоп.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.