Новините днес

Историята на „Блейд Рънър 2049“ ще продължи чрез книги и комикси

Миналата година гледахме Блейд Рънър 2049, продължение на култовия Блейд Рънър от 1982 г. на Ридли Скот. Първият филм представлява официално вдъхновената адаптация от разказа „Сънуват ли андроидите електроовце?“ на Филип K. Дик и макар че продължението по никакъв начин не беше свързано с големия писател, то влиянието му се усещаше от всеки кадър.

Блейд Рънър 2049 не пръсна бокс офиса – с приходи от едва $249 млн. при бюджет от $150 млн., филмът се оказа едно от финансовите разочарования на годината, въпреки много си качества – сценарни, визуални и актьорски. Покрай тези резултати е почти немислимо да се мисли за следващ филм, а според нас не е нужно, но нещо друго все пак ще продължи действието. Става дума, разбира се, за комикси и книги, които винаги са далеч по-евтиният вариант, а същевременно могат да достигнат до широк кръг от аудиторията.

Алкон Ентъртейнмънт, които направиха филма, са сключили договор с издателството Титан Букс за правата върху героите и събитията. Създателите на издателството, Ник Ландау и Вивиан Чунг, споделят в официалното си изяление:

„Много сме развълнувани да публикуваме комикси и илюстровани книги от света на Блейд Рънър. Тази вселена е много малко изследвана – вътре има толкова много, че за нас е чест да го представим пред новата аудитория“.

Както може и да се очаква – на този етап няма никаква допълнителна информация за това кога ще се появят първите издания. Според Empire, договорът включва както романи, така и комикси, а е много вероятно поне един роман да попадне в полезрението на българските издатели. За комикси е ясно – няма нужда дори да се надяваме.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.