Новините днес

The First Purge / Първата чистка

Внимание! Спойлери! Ама и да не ви дреме, защото и без т’ва филмът е зле…

През 2013 г. един леко непретенциозен екшън-трилър успя да накара цяла Америка да изтръпне, легализирайки, та макар и на филм, най-извратените фантазии на всеки уважаващ себе си психар, невротик и садист. Името на този филм бе Чистката. Итън Хоук изигра блестяща роля на баща, който успява да сбъдне американската мечта, трупайки състояние чрез продажба на защитни системи, които да предпазят загрижените и крайно дружелюбни американски хорица от нападения над домовете им и респективно – оцеляването им през 12-те часа на прочистването. Също така видяхме как героят на Хоук се наложи да се превърне в убиец, за да защити семейството си. Нямаше героизъм, а една неистова борба за оцеляване. Видяхме как едно обикновено семейство от богат квартал се бори за живота си по време на нощ, в която насилието и издевателството над обикновения човек са на върха си. Бяхме свидетели на възможно най-низшите човешки желания и страсти. Американските улици се превърнаха в Колизеум и се заляха с кръв.

За наше съжаление, оригиналният филм бе последван от две никому ненужни продължения с гръмки заглавия и олигофренски замисъл. Страхотният трилър бе принизен до обикновен екшън. Липсваше харизмата на първия филм, нямаше напрежение, та дори това, че действието бе пренесено на улицата не помогна за качеството на фекалиите, които гледахме на екрана. Жалкият опит да се разгърне и обогати идеята зад Прочистването се сведе до едното послание „Ми правителството ще ви оправи на задна прашка за пореден път”. Като един горд българин съм свикнал с тези неща и определено не ми направи особено голямо впечатление, но явно в Америка не са свикнали да осъзнават истината за правителствата и че това нещо, което ги подпира отзад не е стената, до която са застанали, а осеменителният орган на някоя влиятелна личност и в частност – политик. Джеймс ДеМонако – режисьорът на първите три филма ни показа някой и друг кадър на обществено насилие, но накрая, ако трябва да съм честен, аз се почувствах насилен, че въобще гледах филма. Остана едно такова усещане, сякаш режисьорът демонстрира във филма какво точно прави със зрителите си. Общо-взето гавра и опити да ни умори от скука.

След успешните финансово и съмнителни по качество две продължения, Джеймс ДеМонако сметна за необходимо да ни уведоми, че обмисля да ни разясни откъде, аджеба, тръгва таз чистка и как е дошла идеята за нея. Честно казано, не е като да не се знаеше още от началото каква е причината за туй очистително, но явно всеобщото желание, диктувано от капитализма, а именно да се изстисква едно нещо, докато спре да пуска и цент и публиката да го намрази важи с пълна сила, дори за тази антиамериканска поредица.

И ето, през 2018 г. на 4-ти Юли, Първата чистка заля екраните на САЩ. Зад гърба на режисьора Джералд МакМърай стоят имената на Майкъл Бей, Джеймс ДеМонако, Джейсън Блум и още няколко продуцента, които не мисля, че има смисъл да споменавам, защото така или иначе са без значение.

До една степен съм напълно съгласен с това, че ДеМонако е предоставил режисьорското столче на друг, защото определено успя да съсипе това, което създаде, но за добро или лошо, не си направи операция за смяна на пола, както постъпиха едни други двама известни режисьори и филмите им заприличаха на кофичка с мухлясало кисело мляко. И тъй като сте стигнали да четете дотук, ще продължа да ви разказвам впечатленията си от тази първа Чистка, която в интерес на истината се оказа същата като предходните две, но поне цялото описание може да се побере в едното изречение на не-помня-вече-как-се-казваше-актрисата „ Докато се качвах запъхтяна по стълбите се изпуснах. И червата ми участват в Първата чистка.

Но ве пак за какво иде реч в тази уж нова чистка. Политическата партия на NFFA (New Founding Fathers of America (винаги звуча като патокът Дафи, когато го произнасям), съвместно с видна психоложка, която е измислила целия проект, огромен екип от програмисти, икономисти, садисти, наемници, убийци и други разни помощници на голямата кауза са разработили експеримент, наречен „Чистката” – Нощ, по време на която, както вече всички знаем, в продължение на 12 часа, всички престъпления, включително и убийствата, да бъдат легални. За целта на експеримента е избран излолиран остров (за да не могат жертвите да избягат, да не мислите, че е за да е по-безопасно!) – Статън Айлънд, който е с приблизително население от 464 573 жители. Разбира се, не станахме свидетели на избиването на подобна маса народ (което е жалко, защото все пак филмът е с Рейтинг “R”) и именно поради тази причина, преди основния експеримент, се провежда записване за участие на желаещи да се включат в Прочистването. Хората са си го казали, „Което не става с пари, става с много пари.”. Именно това е потресаващото в този франчайз – принизяването на личността до обикновено консуматорство, почти принудителното поставяне на бедния човек в ролята на жертва, чрез подхвърлянето на няколко хиляди долара в джоба му. Ако не греша, може би това е единственият официален филм, който демонстративно показва надмощието на една класа над друга и структурирането на света като цяло (може би другият е „Хостел”, но той не е тема на това ревю). Нека не забравяме как в Чистката :Анархия богати, ерудирани хора от високите класи си купуваха болни хора, които да убият, по този начин подкрепяйки прочистването. Едното синьо цвете не е достатъчно понякога. Но за да не се отклоняваме прекалено от темата, нека продължа. Агитират се хора, които срещу заплащане да останат на острова и да участват в експеримента, записвайки действията си чрез специални лещи с вградени камери.

Тълпата на острова се разделя на две основни фракции, едните се записват за участие и прибират парите, докато пред сградата на NFFA една група протестира срещу бъдещия кървав експеримент.

Малко по малко и протяжно бавно граничещо със скука, настъпва нощта на първата Чистка.

Из острова се разгарят няколко купона по този случай и вместо да се избиват помежду си, хората се събират на удобна за унищожаване тълпа (дам, точно като стадо на заколение), която се превръща в лесна мишена.

Все пак организацията на NFFA не са си губили времето и не са склонни да оставят експериментът си да пропадне и да загубят. Из целия остров започват да се появяват организирани въоръжени групи, които сеят смърт, разруха и превръщат Статън Айлънд в кървава река.

И на фона на всичко това се появява чернокожият Димитрий, който е местният генгста с морален кодекс, държи нарко бизнеса из острова и е обграден от морални, умни и точни мъжаги, които имат кодекс, нинджа умения и са по-яки от спартанците (да, за онези от „300” говоря). Общо-взето персонажите са от клише до клише, докато Димитрий, бих казал, че е направо абсурден.

И така, черният Майкъл Дудиков от „Американска-черна нинджа” част 10, скастрен от бившата си мацка, осъзнава, че се е превърнал от готин пич в богат пич, който кара черни джипове, но това не се нрави на мацката му и изведнъж се плесва по челото и си казва „Тия типове няма да нападат нашето място, щото то си е наше. Са ще им покажем къде зимуват раците.” И тръгва на война из града, нападайки банда след банда за да спасява острова.

Общо-взето филмът представлява низ от скучни моменти, които, както и при предходните две продължения, биват леко замазани от няколко страхотни кадъра. Неприятното от цялата идея е, че това е огромно поле за действие. Има възможност за страхотно разгръщане, но е притъпено и сякаш всичко се движи на ръба на възприятията. Няма мащабност на действието, при все че, идеята на филма го позволява и може би ако се вложат малко повече средства, сменят режисьорите, сценаристите и проектът попадне в някой, който има размах в действието си, ще видим една наистина силна Чистка.

Ще видим какво ще се получи с предстоящия сериал, но дълбоко ме съмнява да е нещо наистина сносно. Не зная, засега съм с палец надолу, но все пак ще се пробва. Звярът в мен е гладен за още антихуманни филми, защото Първата чистка определено не успя да задоволи този глад.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.