Новините днес

За кино с… Виктор Ибришимов

С баща аниматор и c майка актриса, Виктор е малко или много оставен без избор дали да харесва кино или не, та от малък е залепен за видеото. Впоследствие липсата на избор се трансформира в оперно пеене, което завършва в Националната mузикална aкадемия „Панчо Владигеров“ и след кратка, но интензивна музикално-театрална симбиоза в Националния музикален театър се отправя към мъгливите острови и завършва магистратура по музикален театър в Кралската музикална академия в Лондон. От няколко години живее там и участва в постановките „Blood Wedding“, „Company“, „Sweeny Todd“, „Merrily We Roll Along“ и др. Това лято е на санаториум в родната София и още се примирява с факта, че светът не е преживял ядрен апокалипсис и слънцето всъщност още си е там.

На кино в киното или на кино вкъщи?
Факт е, че киното е правено за кино. Също така е факт обаче, че рядко има истинско кино, на което да се завлечеш и да не съжаляваш, че си бил пътя и 20-те лева за коли, пуканки и карамелизирани безглутенови вафлички. В момента критерият ми за това дали да отида на кино е по-скоро колко камиони/мостове/небостъргачи и тям подобни могат да бъдат взривени за секунда време.

Кой е първият филм, за който имаш спомени, че си гледал на голям екран?
Първият ми филм на кино беше „Последният еднорог“. Още се опитвам да разбера дали трябва да задълбавам в тази метафора или да я оставя намира. Допреди година си спомнях със страхопочитание и възхита как огненият бик (големият лошковец) гони всички еднорози към морето, за да се удавят. Направих грешката да си изтегля филма. Сега единственото, удавено нещо, са невръстните ми спомени.

Имат ли българите кинокултура?
Нямам никаква идея, човек. Хората около мен казват, че имат. На някои даже им вярвам. Което значи, че ако не друго, то поне имаме добри актьори.

А какво мислиш за българското кино?
Там си е и някак крета. Започваме да изместваме фокуса от Прехода, борците и „кошмарната българска реалност“™, което е чудесно. Имаме попадения при старите филми, но като цяло това, което никога не ми е харесвало при тях, е, че масата са болезнено претенциозни и залагат на самобичуване до кокал. Детските ни филми са гениални обаче. Nuff said.

Скорсезе с Де Ниро или Копола с Пачино?
Пачино с когото и да е. С Копола повече му върви обаче.

Според теб кой от съвременните режисьори ще се превърне в легендарна емблема за световното кино?
Хаяо Миядзаки и Исао Тахаката са велики. Там направо е нечестна работата. При западните със сигурност не е Райън Джонсън. Next question, please!… Ок, де – Дарън Аронофски е тръгнал по правилната пътека, но му трябва още на „младежа“. Като че ли нямаме прекалено блестящи имена и златното време на режисьорите e в лек застой. Казвайки всичко това, ако най-накрая дадат Хауърд Лъвкрафт на Гийермо дел Торо, мисля, че ще трябва да съм пристрастен и съвсем безотговорно ще си татуирам неговото име на лявата буза на задника. И без това я мисля от известно време. All hail our lord and savior Cthulhu! May He rise from His watery sleep!

Кой е филмът, който всички харесват, а ти искрено ненавиждаш и защо?
Два примера. Първият е „Черният рицар“ – айде моля ви се, Батман е. И, да – Хийт Леджър прави супер Жокер, но да ми се гънеш и да твърдиш, че едва ли не си получил катарзис след това е крайно несериозно и трябва малко да те е срам. А, да, можеше и да е с час и нещо по-кратък. Вторият е „Силата се пробужда“. Прекрасно знам защо този филм е направен по този начин и съвсем отговорно твърдя, че не ме интересува. Да имаш цялата разработена след над 30 години вселена на „Star Wars“ и накрая да излюпиш това клаустрофобично, пластмасово, безидейно, нагло, скучно и страхливо отроче, при все възможностите, които имаш, е обидно. Не искам да си отварям устата и за всичките SJW-елементи, които ти навират в носа при  всеки удобен момент… Време е да пратят Катлийн Кенеди in a galaxy far, far away, за да поразсъждава върху решенията си. Никаква прошка.

 Случвало ли ти се е да промениш изцяло мнението си за даден филм при повторното му гледане?
Не изцяло, но достатъчно, за да гледам на него по различен начин. Няма да стане за „Черният рицар“ и „Силата се пробужда“ обаче. Пробвах вече.

Кои са трите филма, които би взел със себе си в изолирана среда?
Изкуплението Шоушенк“, „Бягство от Ню Йорк“ и „Ray Mears: Extreme Survival“. Нямам намерение да оставам задълго.

В кой филм би заменил главния/главната актьор/актриса, за да изпълниш неговата/нейната роля?
Джони Деп в „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“. Първо, защото мисля, че не си върши достатъчно добре работата, и второ, защото наистина някой ден трябва да изиграя тази роля. Болна тема ми е.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.