Новините днес

„От другата страна на вятъра“ на Орсън Уелс с дебютен трейлър

Всеизвестно недовършеният филм на Орсън Уелс, озаглавен От другата страна на вятъра, беше в процес на разработка в продължение на десетилетия, докато правата за него се прехвърляха между различните собственици. Сега, благодарение на неимоверни усилия, филмът най-накрая ще излезе по кината и първият му трейлър вече е онлайн.

Джон Хюстън, по подобие на Хемингуей, организира парти по случай 70-я си рожден ден. Разказът на филма прескача назад-напред в събитията на дългия му живот и обхваща гледните точки на журналистите, които присъстват на партито с намерението да разкрият мъжкарската персона на режисьора. По-голямата част от филма е заснета в къщата на Питър Богданович.

Снимките и монтирането на От другата страна на вятъра се правеха от дъжд на вятър в продължение на години на места като Аризона, Франция, Холандия, Англия, Испания, Белгия и някои от студията на MGM. Уелс нарече филма „92% завършен“ през 1972 г. и „на ръба на завършването“ през 1976 г. Три години по-късно се оказа, че Уелс е монтирал около 40 минути от филма и точно в този момент проблемите относно правата застигат проекта. Незавършеният негатив на филма е бил съхраняван в трезор в Париж през всичките тези години и са се правили многобройни опити за изкарването му на бял свят. Повече от хиляда ролки филмова лента са стояли в трезора до март 2017 г., когато продуцентите Франк Маршал (който е бил главен продуцент по време на първоначалните снимки на филма) и Филип Ян Римсза обединяват усилията си, за да завършат филма след повече от 40 години.

Премиерата на филма ще се състои по време на филмовия фестивал във Венеция, след което ще получи ограничен кино-показ и накрая ще бъде качен в платформата Netflix на 2 ноември.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.